Τσιόδρας: Τα θετικά τεστ ξεπερνούν το 9% – Μας εκπλήσσει η ταχύτητα μετάδοσης του ιού

Η μετάδοση του νέου ιού και η πίεση που υφίσταται τις τελευταίες ημέρες το Εθνικό Σύστημα Υγείας, οδήγησε την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, στην ομόφωνη εισήγηση του καθολικού Lockdown, υπογράμμισε κατά την παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της επιτροπής, Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε από τις 26 Οκτωβρίου και μετά καταγράφεται στη χώρα μας εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και ειδικότερα, η επιδημική καμπύλη δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα 1.600 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως. «Μας ανησυχεί η επιθετική συμπεριφορά του ιού», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής γιατί το σύστημα υγείας θα πιεστεί τις επόμενες ημέρες και στα νοσοκομεία μπαίνουν πλέον περισσότεροι άνθρωποι, από αυτούς που βγαίνουν. Στην Αττική η κάλυψη σε κλίνες ΜΕΘ- Covid αγγίζει το 66, στη Θεσσαλονίκη 78%

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν πιεστεί το σύστημα, θα αυξηθούν και οι θάνατοι.

Οι θάνατοι αφορούν κυρίως τους ηλικιωμένους, αλλά καταγράφονται 4 περιπτώσεις στις ηλικίες 55 έως 64 και 4 περιστατικά στις ηλικίες 45 έως 54.

Αναφορικά με συνέχιση των μαθημάτων στα σχολεία, ανέφερε πως τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν πιο άνετα την τηλε-εκπαίδευση και πως τα Δημοτικά μένουν ανοιχτά, προκειμένου να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην ψυχολογία των μαθητών.

Ο ιός είναι εδώ, η πάλη συνεχίζεται και θα παλέψουμε όλοι μαζί , είπε κλείνοντας την παρουσίαση του ο κ. Τσιόδρας.

Για τα τεστ

Ο αριθμός των τεστ από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά έχουν 20πλασιαστεί με ένα μέσο όρο πάνω από 19 χιλιάδες τεστ ημερησίως. Αυτά είναι μόνο τα PCR. Υπολογίζονται ότι γίνονται και 3000 rapid test.

Αυτή τη στιγμή κάποιος με συμπτώματα έχει 1/10 πιθανότητες να έχει προσβληθεί από κορωνοϊό.

Ο αριθμός των εισαγωγών ξεπερνούν τις 170 ανά ημέρα.

Αυτή την περίοδο νοσηλεύονται όχι μόνο οι ηλικιωμένοι αλλά και μικρότεροι (50 άτομα 35 -44 ετών). Η αύξηση νοσηλίων οδηγεί σε αύξηση νοσηλίων στις ΜΕΘ. Μέχρι το βράδυ της Τετάρτη στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν 213 συμπολίτες μας.

Τρία είναι τα πιο ελπιδοφόρα εμβόλια μέχρι στιγμής για τα οποία περιμένουμε αποτελέσματα προς το τέλος του μήνα. «Όσα μελετούν τη φάση 3 έχουν καλά αποτελέσματα στις προηγούμενες φάσεις, οπότε είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε χαρακτηριστικά o κ. Τσιόδρας προσθέτοντας ότι, τα εμβόλια αυτά έχουν διαφορετικό σχεδιασμό κατασκευής και φύλαξης για αυτό και θέλουν ειδικό χειρισμό.

Όπως είπε, «θα υπάρχει ιεράρχηση για την κατανομή εμβολίων, καθώς δεν θα είναι όλη η ποσότητα άμεσα διαθέσιμη», ανέφερε ο καθηγητής ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει ενημέρωση ώστε η κοινή προμήθεια να γίνει ταυτόχρονα και ισόνομα σε όλη την Ευρώπη.

«Η προσπάθεια για την ανάπτυξη εμβολίου έχει πολλά εμπόδια αλλά θα περπατήσει. Περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Τσιόδρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

Διαγράμματα