Χρυσή Αυγή: Η ώρα της ετυμηγορίας - Η Έδρα, οι κατηγορούμενοι & οι κατηγορίες

Ή ώρα της κρίσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, σήμερα με χιλιάδες πολίτες που  συγκεντρώνονται από νωρίς το πρωί γύρω από το Εφετείο κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα “ δεν είναι αθώοι”.

Συγκεντρώσεις εν αναμονή της ιστορικής απόφασης, γίνονται παντού  εντός και εκτός της Ελλάδας και στις 11:00 θα λάβουν από την Δικαιοσύνη την πιο θεμελιώδη απάντησή της στο ερώτημα που θέτει κάθε ποινική υπόθεση: Αθώος ή Ένοχος.

Οι δικαστές, που επί ένα μήνα συνεδρίαζαν υπό άκρα μυστικότητα, σήμερα καλούνται να αποδώσουν δίκαιο στα θύματα τριών συγκεκριμένων αιματηρών υποθέσεων και να αποφανθούν αν τα εγκλήματα αυτά έγιναν «σε εφαρμογή των καταστατικών “ αρχών”» και επιδιώξεων μιας εγκληματικής οργάνωσης.

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει αποφάσεις για κάθε υπόθεση με την σειρά που εκδικάστηκε. Πρώτη συζητήθηκε η υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Η μητέρα του, Μάγδα που έμελε να γίνει σύμβολο του αντιναζιστικού αγώνα των ημερών μας και δεν έλειψε από τις 453 συνεδρίασης μίας δίκης, που διήρκεσε 5,5 χρόνι,  έφτασε στο εφετείο, ήδη από τις οκτώ και μισή το πρωί.

Έφτασε στο Εφετείο η Μάγδα Φύσσα για την απόφαση της Χρυσής Αυγής

Το δικαστήριο θα κρίνει πρόσωπα και θα αποτιμήσει νομικά την ευθύνη καθενός. Παράλληλα με την ετυμηγορία του θα δώσει μία απάντηση στο αν οι κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις λειτούργησαν αυτόνομα και μεμονωμένα -όπως είπε η εισαγγελέας- ή ως «γρανάζια» «ενός μισαλλόδοξου , βίαιου, ναζιστικής μορφής και δομής μηχανισμού που εκφράστηκε με λόγια και έργα ακραία».

Από την αντίληψη των δικαστών για αυτό το ζήτημα θα κριθεί και η τύχη προσώπων, με πρώτο τον Νίκο Μιχαλολιάκο, που σύμφωνα με την κατηγορία έθεταν τα «γρανάζια» σε κίνηση τόσο στις υποθέσεις Φύσσα, Αιγύπτιων και ΠΑΜΕ όσο και σε δεκάδες άλλες.

Το δικαστήριο σήμερα , με τον θεσμικό ρόλο που έχει , απαντά αν στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής υφίσταται νομικά μία αυστηρά δομημένη εγκληματική οργάνωση που μία εντολή ή μία έγκριση όπλιζε χέρια ή αν κάποια πρόσωπα έδρασαν αυτόβουλα και ανεξάρτητα.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη στις 11 το πρωί πρόκειται να ξεκινήσει την ανάγνωση της απόφασης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου που θα έχει πλέον περιορισμένες θέσεις -περίπου 300 από τις 850 που διαθέτει- για παρευρισκόμενους -δικηγόρους , κατηγορούμενους, δημοσιογράφους, κοινό-λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.

Ποια είναι η Αρεοπαγίτης που προεδρεύει στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Η κ. Λεπενιώτη , που πλέον έχει προαχθεί σε αρεοπαγίτη , εισήλθε στο δικαστικό Σώμα το 1984 σε ηλικία 26 ετών. Είναι άριστη νομικός με μεταπτυχιακό τίτλο στο αστικό και εργατικό δίκαιο. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Κατά τη διάρκεια της δίκης προήχθη από εφέτη σε πρόεδρο εφετών και πριν λίγο καιρό σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Η κ. Λεπενιώτη πέτυχε απόλυτα να διευθύνει με πλήρη ισορροπία μία δίκη δύσκολη όπως αυτή της Χρυσής Αυγής που δεκάδες φορές υπήρξαν εντάσεις και τεράστια φόρτιση.

Στο παρελθόν έχει χειριστεί πολλές ιδιαίτερες δίκες, όπως το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος», δίκες εκβιαστών, τη δίκη για εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου κ.α .

Πριν από 32 χρόνια η κ. Λεπενιώτη ήταν η ανακρίτρια που είχε χειριστεί την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής το τότε στέλεχος της Αντώνη Ανδρουτσόπουλο ή «Περίανδρο».

Η δίκη της Χρυσής Αυγής σε νούμερα

  • 5,5 χρόνια μετά την έναρξη της δίκης
  • 7 χρόνια μετά τον θάνατο του Παύλου Φύσσα
  • 32 δικογραφίες
  • 15 χρόνια η ανώτατη ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
  • 68 κατηγορούμενοι
  • 453 δικάσιμες μέρες

5,5 χρόνια αναμονής

Η δικαστική διαδικασία υπήρξε ιδιαίτερα μακρά, καθώς κράτησε 5,5 χρόνια, γεγονός που οφείλεται σε μία σειρά ζητημάτων, όπως  η στέγαση της, η μη διαθεσιμότητα των μελών του δικαστηρίου αποκλειστικά για τη διεξαγωγή της διαδικασίας τα πρώτα χρόνια, όσο και σε άλλες όπως η αποχή των δικηγόρων το 2016 και η άρνηση συνηγόρων υπεράσπισης να λάβουν άδειες, η συμπερίληψη από την πλευρά των κατηγορουμένων βουλευτών στα αναγνωστέα, περίπου 2.800 ερωτήσεων που είχαν κάνει στη Βουλή κ.α

Απόντες οι Χρυσαυγίτες

Σε όλη τη διάρκεια της πολύχρονης διαδικασίας οι περισσότεροι κατηγορούμενοι επέλεξαν να απουσιάζουν από το εδώλιο.

Η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, πλην τριών ή τεσσάρων, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο ούτε την πρώτη μέρα ούτε καμία άλλη μέχρι την στιγμή που θα έπρεπε ένας-ένας να σταθούν ενώπιον των δικαστών για τις απολογίες τους.

Ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα: Ξαναμαχαιρώσατε τον Παύλο σήμερα; | Ελλάδα Ειδήσεις

Η Μάγδα Φύσσα δεν έλειψε μέρα

Σε αντιδιαστολή με αυτήν την ηχηρή απουσία, μία παρουσία ήταν αυτή που έδωσε «πρόσωπο» σε αυτήν τη δίκη.  Αυτή της τραγικής μητέρας του Παύλου Φύσσα, που έπεσε νεκρός από τα χέρια των φασιστών.

Μια Μάνα που έγινε σύμβολο και ενώ περιμένει για πάντα, όπως έχει δηλώσει εκείνο το “Μάνα”, που της λείπει βασανιστικά από το παιδί της, ακούει πλέον να την φωνάζουν Μάνα στο δρόμο, πλήθος ανθρώπων, πλήθος άλλων νέων παιδιών.

Μάγδα Φύσσα: «Αθωώνουν τους εγκληματίες, πόσο να αντέξουμε;» | LiFO

Η Μάγδα Φύσσα ήταν κάθε μέρα στη θέση της. Κάθε μέρα παρακολουθούσε τη δίκη, πότε μαζί με φίλους του Παύλου, πότε μαζί με τον πατέρα του ή τον θείο του.

Με απίστευτη καρτερικότητα αλλά και επιμονή για την απονομή δικαιοσύνης.

Ποιοι κατηγορούνται και γιατί

Η επικείμενη απόφαση της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών Μαρία Λεπενιώτη αφορά 68 κατηγορουμένους — όταν ξεκίνησε η δίκη στις 20 Απριλίου του 2015, οι κατηγορούμενοι ήταν 69, αλλά ένας εξ αυτών, ο Αντώνης Μπολέτης, απεβίωσε στην πορεία.

Μία από τις κατηγορίες είναι πως η Χρυσή Αυγή συνιστά εγκληματική οργάνωση — 18 βουλευτές της, συμπεριλαμβανομένων των Νίκου Μιχαλολιάκου και Ηλία Κασιδιάρη, και δύο πυρηνάρχες του κόμματος, κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, μία κατηγορία που φέρει ποινή από πέντε μέχρι 15 χρόνια, ενώ 45 άτομα κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Παρόλα αυτά, κάποιοι από αυτούς κατηγορούνται και για άλλα κακουργήματα. Ο Γιώργος Ρουπακιάς κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, ενώ 17 άτομα κατηγορούνται για συνεργεία ανθρωποκτονίας στην ίδια υπόθεση.

Οι δύο άλλες υποθέσεις που δικάζονται αφορούν στην απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγυπτίων αλιεργατών τον Ιούνιο του 2012, για την οποία κατηγορούνται πέντε άνθρωποι, και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και μελών του ΚΚΕ, που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2013 και για την οποία κατηγορούνται τέσσερις.

Αν βρεθούν ένοχοι, η ποινή για την απόπειρα ανθρωποκτονίας είναι από δύο μέχρι 12 χρόνια.

Οι κατηγορούμενοι, οι υποθέσεις και οι κατηγορίες

Δολοφονία Παύλου Φύσσα (ξημερώματα 18ης Σεπτεμβρίου 2013 Κερατσίνι, από μέλη Τοπικής ΧΑ Νίκαιας)

Κατηγορούμενοι: 18
Γιώργος Ρουπακιάς: ανθρωποκτονία από πρόθεση
Ιωάννης Καζαντζόγλου: άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία

Για απλή συνέργεια στη δολοφονία κρίνονται οι :
Ιωάννης Άγγος
Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης
Γεώργιος Δήμου
Ελπιδοφόρος Καλαρίτης
Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός
Κωνσταντίνος Κορκοβίλης
Αναστάσιος Μιχάλαρος
Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης
Σταύρος Σαντοριναίος
Γεώργιος Σκάλκος
Γέωργιος Σταμπέλος
Γεώργιος -Χρήστος Τσακανίκας
Λέων Τσαλίκης
Αθανάσιος Τσόρβας
Νικόλαος Τσόρβας και
Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Επίθεση σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων (Ικόνιο Περάματος 12 Ιουνίου 2012 από μέλη της Τοπικής Περάματος )

Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας: 5

Αναστάσιος Πανταζής πυρηνάρχης Περάματος
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Δημήτριος Αγριογιάννης
Θωμάς Μαριάς και
Μάρκος Ευγενικός.
Επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα από μέλη τοπικής Περάματος σε βάρος αφισοκολλητών έξω από Ζώνη)
Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας : 4
Αναστάσιος Πανταζής
Χρήστος- Αντώνιος Χατζηδάκης
Κυριάκος Αντωνακόπουλος και
Ιωάννης Καστρινός.

Οι 24 από τους 26 κατηγορούμενους για τις τρεις επιθέσεις βαρύνονται επιπλέον και με το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Οι άλλοι 2 – οι πυρηνάρχες Πατέλης και Πανταζής – βαρύνονται με αυτό της διεύθυνσης μαζί με τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής (ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα που προέκυψε μετά τις εκλογές Ιουνίου 2012)

Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

O αρχηγός και οι υπαρχηγοί του

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, σε συνδυασμό και με κάποια άλλα μέλη του κόμματος όπως οι Ηλίας Κασιδιάρης και Γιάννης Λαγός, κατηγορείται και για κακουργηματική οπλοκατοχή, αλλά ακόμα και να καταδικαστεί και για τις δύο ποινές θα αποφύγει την ισόβια ποινή γιατί δεν κατηγορείται στις υποθέσεις ανθρωποκτονίας, ούτε ως ηθικός αυτουργός.

Κατηγορούμενοι συνολικά 20 (18 βουλευτές και 2 πυρηνάρχες)

Νίκος Μιχαλολιάκος
Χρήστος Παππάς
Ηλίας Κασιδιάρης
Γιάννης Λαγός
Ηλίας Παναγιώταρος
Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης
Ελένη Ζαρούλια
Γιώργος Γερμενής
Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Νίκος Μίχος
Γιώργος Γερμενής
Αντώνης Γρέγος
Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος

Ευστάθιος Μπούκουρας
Πολύβιος Ζησιμόπουλος
Νίκος Κούζηλος
Αρτέμης Ματθαιόπουλος
Δημήτρης Κουκούτσης.
Και οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής

* Επιπλέον κατηγορίες για κακουργηματικού ή πλημμεληματικού βαθμού οπλοκατοχή αντιμετωπίζουν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Νίκος Μίχος (όπλα και πυρομαχικά) Στάθης Μπούκουρας και Χρήστος Παππάς ο οποίος βαρύνεται επίσης και με υπεξαίρεση μνημείου (πλημμέλημα)

Ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

Κατηγορούμενοι συνολικά 45 (οι 24 από τις τρεις πρώτες υποθέσεις) και οι ακόλουθοι 21:
Διονύσης Αγιοβλασίτης
Γεώργιος Αποστολόπουλος
Νικόλαος Αποστόλου
Χρήστος Γαλανάκης
Σαββας Γαροφαλάκης
Αριστόδημος Δασκαλάκης
Γεώργιος Καλπιτζής
Διονύσιος Λιακόπουλος
Εμμανουήλ Μαυρικάκης
Θωμάς Μπαρέκας
Νικολέτα Μπενέκη

Νικόλαος Παπαβασιλείου
Γιώργος Περρής
Γιώργος Πετράκης
Βενετία Πόπορη (αστυνομικός)
Βασίλειος Σιατούνης
Θεώνη Σκαρπέλη
Θέμις Σκορδέλη
Χρήστος Στεργιόπουλος
Αθανάσιος Στράτος
Εμμανουήλ Ψυλλάκης.

Το σύνολο των κατηγορουμένων που είναι αντιμέτωποι με εγκληματική οργάνωση, είτε ως ηγεσία είτε ως μέλη, είναι 65.

Άλλοι 3 δικάζονται για πλημμελήματα. Πρόκειται για τους
Μαργαρίτα Μικελάτου (σύζυγος Ρουπακιά) για ψευδή κατάθεση
Θεόδωρο Στέφα για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών και
Αναστάσιο Χιλιό για παράνομη κατοχή όπλων και κατοχή ναρκωτικών

 

(Φωτογραφία αρχείου)