Γ. Μαγιορκίνης: Η επιδημία του κορωνοϊού θα επιδεινώνεται στην Ελλάδα όσο υποχωρεί η θερμοκρασία

Η επιδημία του κορωνοϊού θα επιδεινώνεται στην Ελλάδα όσο υποχωρεί η θερμοκρασία, όπως συνέβη και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Σε χώρες, όπου η θερμοκρασία έχει υποχωρήσει κατά 10 βαθμούς Κελσίου, οι νέες μολύνσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά – είπε – λέγοντας πως το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα. Με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Γ. Μαγιορκίνης, το 2ο κύμα της επιδημίας ξεκίνησε στην Ελλάδα στις αρχές Αυγούστου και σήμερα βρισκόμαστε σε μία ήπια κατάσταση σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα.
Συγκεκριμένα, στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφονται 5.000 κρούσματα και 30 θάνατοι την ημέρα, στη Γαλλία 10.000 κρούσματα και 50 θάνατοι την ημέρα, στην Ολλανδία 5.000 κρούσματα και 10 θάνατοι την ημέρα, ενώ στη Γερμανία η κατάσταση είναι καλύτερη με 2.000 κρούσματα και 5-20 θάνατοι ανά ημέρα.
Στην Ελλάδα έχουν 200-400 κρούσματα την ημέρα με ήπιες αυξητικές τάσεις και κατά μέσο όρο 5 θανάτους την ημέρα.

Για την απόδοση των μέτρων στην Αττική, είπε πως δεν υπάρχει εκθετική αύξηση και πως τα μέτρα δεν αποδίδουν άμεσα σε μεγάλα αστικά κέντρα:

“Με τον μικρό ρυθμό αύξησης που υπάρχει είμαστε μακριά από ένα σενάριο λήψης νέων μέτρων”, τόνισε ο καθηγητής.