Χαρδαλιάς: Ενεργοποιείται ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον Covid-19

“Με τον μικρό ρυθμό αύξησης που υπάρχει είμαστε μακριά από ένα σενάριο λήψης νέων μέτρων”, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας, τονίζοντας πως θα χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία, ανάλογα με την πορεία της επιδημίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως από την αρχή της επιδημίας έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 19.842 κρούσματα, εκ των οποίων τα 6.234 είναι ενεργά.

Από τους ασθενείς αυτούς, 10.987 έχουν αναρρώσει στο σπίτι τους και οι 2.212 έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομεία. Στα 602.972 τεστ που έχουν γίνει στις πύλες εισόδου της χώρας, έχουν εντοπιστεί 1.587 άτομα θετικά στον ιό.
O Νίκος Χαρδαλιάς έκανε γνωστό πως θα ενεργοποιηθεί ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον Covid-19.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας θα υπάρχουν τέσσερα επίπεδα που θα αφορά μέτρα και κανόνες τους οποίους θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένες περιοχές.

Τα τέσσερα επίπεδα θα είναι χαμηλό, μέτριο, υψηλό και πολύ υψηλό και ο χάρτης θα είναι αναρτημένος στο covid-19.gov.gr με όλες τις λεπτομέρειες και τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή.

Ο συγκεκριμένος χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες ή και συχνότερα -όπου αυτό χρειάζεται.

Η διασπορά του ιού στα σχολεία

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έδωσε και στοιχεία για τη διασπορά του ιού στα σχολεία.

14 σχολεία έχουν αναστείλει εντελώς τη λειτουργία τους, ενώ τμήματα σε 144 σχολεία πανελλαδικά έχουν κλείσει λόγω περιστατικών κοροναϊού. Τα περισσότερα «λουκέτα» έχουν μπει, όπως είναι φυσικό, σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, μόνο το 0,016% της μαθητικής κοινότητας της χώρας έχει βρεθεί θετικό στον ιό. Τα κρούσματα αυτά είναι αποσπασματικά και σε διαφορετικές περιοχές γεωγραφικά.

Έτσι, όπως είπε ο υφυπουργός, «τα σχολεία μας είναι ασφαλή, δεν υπάρχει διασπορά».