Μαγιορκίνης: Ανησυχούμε για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού
Για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, τα οποία επιμένουν στα πάνω από 200, έκανε λόγο ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
Η αύξηση των κρουσμάτων και η αλλαγή της πορείας του κοροναϊού μας θυμίζει ότι η πανδημία είναι εδώ, είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και πρόσθεσε ότι έχει αυξηθεί η ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων και τον αριθμό των διασωληνωμένων, οι οποίοι αγγίζουν τους 52.
ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως η υπερμετάδοση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, μας υπενθυμίζει πως ο ιός είναι εδώ.
«Σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρείται αύξηση στον ημερήσιο απολογισμό κρουσμάτων στην Ελλάδα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, που έφτασε τις 52 προκαλεί ανησυχία. Παρατηρούνται επίσης, πολλαπλές συρροές κρουσμάτων με τοπικό χαρακτήρα. Άλλωστε αυτού του είδους οι κορονοϊού κινούνται ανομοιόμορφα. Ένα μεγάλο ποσοστό δεν μεταδίδει τον ιό, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό το μεταδίδει κανονικά και σε μεγάλο βαθμό» εξήγησε ο καθηγητής.
Για το εμβόλιο της Οξφόρδης, AstraZeneca
Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε και τι ακριβώς συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες και όταν παρουσιάζονται παρενέργειες όπως αυτή με το εμβόλιο της Οξφόρδης, AstraZeneca. Είπε ότι τέτοια γεγονότα συμβαίνουν συχνά και γίνεται για την ασφάλεια των εθελοντών.
«Πρόκειται για διπλά τυφλή μελέτη. Εμβόλιο – placebo, δεν είναι σε θέση ο ασθενής να γνωρίζει αν έχει πάρει το εμβόλιο ή το placebo και σε περίπτωση που εμφανιστεί μια παρενέργεια εξετάζεται αν υπάρχει σχέση με το εμβόλιο. Στη συγκεκριμένη μελέτη είναι η δεύτερη φορά που διακόπτεται η κλινική δοκιμή».
Αναφερόμενος στα κρούσματα στην κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά, τόνισε πως ανάλογα περιστατικά έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, ενώ: «όταν υπάρχει μεγάλη έξαρση κρουσμάτων σε εργαστηριακούς χώρους, η ιχνηλάτηση γίνεται με ευκολότερο τρόπο. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν επιτρέπει εφησυχασμό».