Λήγει άδοξα η τουριστική σεζόν: Τα αυξημένα κρούσματα έφεραν εσπευσμένες αναχωρήσεις & σωρεία ακυρώσεων

Το ενδεχόμενο να αποκλειστεί σε επόμενη φάση η Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο, επί του παρόντος εξακολουθεί να περιλαμβάνει τη χώρα μας στους ασφαλείς προορισμούς, οδηγεί τους Βρετανούς σε ακυρώσεων προγραμματισμένων κρατήσεων.

Στην Κρήτη ήδη πλήθος ξενοδοχείων, που άνοιξαν έστω για δύο μήνες, από τον Αύγουστο, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν 1η Σεπτεμβρίου, καθώς η απόφαση της TUI, να ακυρώσει κάθε κράτησή της από την Φινλανδία, για το δημοφιλές ελληνικό νησί, άφησε τις επιχειρήσεις τους άδειες από κρατήσεις.

Όλα αυτά είναι ενδεικτικά απλώς, του κλίματος που επικρατεί στον ελληνικό τουρισμό και ειδικότερα στις μεγάλες αγορές από τις οποίες προσελκύει επισκέπτες. Με τους Βρετανούς να «παγώνουν» την μετάβασή τους στη χώρα μας, σχεδόν πριν καν ξεκινήσουν να έρχονται, τους Αμερικανούς να μην μπορούν ποτέ να έλθουν και τους Γερμανούς να μένουν, ως επί το πλείστον, για διακοπές στη χώρα τους, έμειναν μόνον όσοι Γάλλοι αποφάσισαν να ταξιδέψουν για να στηρίξουν την ελληνική αγορά.

Χαριστική βολή το δεύτερο κύμα

Όμως, την ίδια ώρα, το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που έχει αρχίσει να εξελίσσεται διεθνώς, αλλά και η επικείμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς στις μεγάλες αγορές του ελληνικού τουρισμού κλείνουν τη φετινή σεζόν, με ακυρώσεις και εσπευσμένες αναχωρήσεις, με άδοξο δηλαδή τρόπο, παρότι οι πολύ καλές επιδόσεις της Ελλάδας στο πρώτο κύμα της πανδημίας είχαν δημιουργήσει προσδοκίες για μια σχετικά καλή σεζόν και μάλιστα με παράτασή της και τον Σεπτέμβριο και ίσως τον Οκτώβριο.

Αλλά η όποια παράταση της σεζόν θα αφορούσε αυτονόητα μόνο τους μεγάλης ηλικίας ανθρώπους, που δεν έχουν παιδιά σε σχολεία, οι οποίοι όμως είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων ομάδων στην πανδημία. Και κάπως έτσι αναμένεται να μείνει και η Αθήνα άδεια από τον τουρισμό – city break που τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε ραγδαία, γεμίζοντας τον αστικό ιστό της Αττικής με καινούργια ξενοδοχεία.

Πού βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα; Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του κλάδου (Καθημερινή), αλλά και εκτιμήσεις της κυβέρνησης, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από το εξωτερικό για ολόκληρο το 2020 δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. έναντι 18,2 δισ. το 2019.

Η έλλειψη αυτών των 15 δισ. σε συνδυασμό με τις πολλαπλασιαστικές ωφέλειες που θα είχαν στην οικονομία, είναι η κυρία οδός μέσω της οποίας η πανδημία χτυπά το ελληνικό ΑΕΠ.

Ήδη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, το οποίο εποχικά είναι και το πλέον αδύναμο, οι εισπράξεις από το εξωτερικό υποχώρησαν από 5,4 δισ. πέρυσι σε μόλις 678 εκατ.

Εκατοντάδες ξενοδοχεία κλείνουν νωρίς

Ένας σημαντικός αριθμός των περίπου 5.000 ξενοδοχείων, (σε σύνολο 10.000) που έχουν επιλέξει να λειτουργήσουν υπό τις πρωτοφανείς συνθήκες της συγκυρίας, έχει αρχίσει να κλείνει ή να εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει. Κάποια έχουν ήδη κλείσει και ολοένα και περισσότεροι ξενοδόχοι ανακοινώνουν πως θα κατεβάσουν ρολά στα τέλη Αυγούστου.

Εξάλλου, Φινλανδία και Νορβηγία επέβαλαν ήδη καραντίνα σε όσους γυρίζουν από την Ελλάδα και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Έτσι, άρχισαν να κλείνουν οι αγορές για τον ελληνικό τουρισμό.

Κάτι που εξηγείται εύκολα αν αναλογιστεί κανείς πως δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών YouGov, που διεξήχθη στις 13-23 Ιουλίου, δείχνει ότι τουλάχιστον οι μισοί Γερμανοί, Βρετανοί και Γάλλοι ταξιδιώτες –τρεις από τις πέντε πιο σημαντικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό– θα προτιμούσαν να ακυρώσουν τις διακοπές τους από το να υποστούν καραντίνα επιστρέφοντας, ή ακόμα και από το να κάνουν τεστ κατά την άφιξή τους ή να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, όπως πλέον επιβάλλεται σε πολλούς ελληνικούς προορισμούς.

Η έρευνα έδειξε ότι τα δύο τρίτα των Γερμανών που ταξιδεύουν συνήθως στο εξωτερικό θα ακυρώσουν διακοπές εάν χρειάζεται να κάνουν τεστ κατά την άφιξη. Στη Γαλλία, οι μισοί από αυτούς που συνηθίζουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό δήλωσαν ότι θα τις ακυρώσουν αν πρέπει να κάνουν τεστ. Το ίδιο ποσοστό θα ανέβαλε τις διακοπές του εάν έπρεπε να φοράει μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, όπως τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να συνιστάται σε κάποια μεγάλα ελληνικά εποχικά ξενοδοχεία. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, το κλείσιμο των ξενοδοχείων καθίσταται πλέον μονόδρομος για πολλά εξ αυτών.

Νέα στήριξη ζητεί ο ΣΕΤΕ

Σε αυτό το περιβάλλον ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με επιστολή του προς την κυβέρνηση ζητεί την τροποποίηση ή και τη λήψη νέων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του κλάδου, καθώς τέλη Σεπτεμβρίου εκπνέουν πολλά μέτρα στήριξης.

Μάλιστα, στον ΣΕΤΕ εκτιμούν πως η κρίση θα διαρκέσει και ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο του 2021 και προτείνουν έτσι την εφαρμογή έως και 31 Μαρτίου του 2021 προγράμματος επιδοτήσεων των ασφαλιστικών εισφορών, επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία», πάγωμα των δόσεων των ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι τον Απρίλιο, παράταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για Οκτώβριο και Νοέμβριο, κάλυψη από το Δημόσιο της υποχρέωσης καταβολής επιδομάτων αδείας και εορτών για προσωπικό που μεγάλο μέρος του χρόνου δεν εργαζόταν.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2020, ζητείται επίσης η χορήγηση του δικαιώματος στον εργαζόμενο σε αναστολή, να εργάζεται έως και 16 ώρες την εβδομάδα σε άλλον εργοδότη, ώστε να μπορεί να συμπληρώνει το εισόδημά του,  χωρίς να χάνει και την αποζημίωση των 534 ευρώ.