Φωτιά στις Κεχριές: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η ανατολική Κορινθία - Ενεργοποιήθηκε ο Copernicus για δορυφορική παρακολούθηση

Σε μέτωπο 30 χιλιομέτρων αναπτύσσεται η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από χθες στις Κεχριές, ενώ η ανατολική Κορινθία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου, που επλήγη από δασική πυρκαγιά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους. Δ.Κ.

Εκκενώθηκαν δύο οικισμοί και κατασκήνωση

Εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η πυρκαγιά είναι εκτός ελέγχου, με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες.

Παράλληλα εκκενώθηκαν προληπτικά ο οικισμός Δράσσα και η κατασκήνωση «The Ranch» στο Σοφικό, με όλα τα παιδιά να μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Κορίνθου. Επίσης δόθηκε εντολή εκκένωσης και για τον οικισμό Ρυτό, αφού οι φλόγες κινούνται απειλητικά προς την περιοχή.

Ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος τόνισε ότι η κατάσταση με την φωτιά είναι πάρα πολύ δύσκολη και ότι έχει ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση και την περιφέρεια Πελοποννήσου να κηρύξουν τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στο σημείο επιχειρούν 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 3 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Αθίκια Τάσος Μαρίνος είχε κάνει λόγο για περίπου 10 καμμένα σπίτια. «Σε πολλές περιπτώσεις απειλήθηκαν ζωές καθώς υπήρξαν πολίτες που δεν ήθελαν να φύγουν από τα σπίτια τους» πρόσθεσε ο δήμαρχος Κορίνθου.

Μπλόκα της αστυνομίας στήθηκαν στους δρόμους της Κορίνθου για να μην πλησιάσει κανείς στους Οικισμούς.

Από το πρωί βρίσκεται ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος, Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος συντονίζει την επιχείρηση και το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής που εξετάζει μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες η φωτιά ξεκίνησε από εμπρησμό κοντά στο στρατόπεδο στις Κεχριές.