Επιστροφή στα θρανία: Η έκπληξη Μητσοτάκη σε δημοτικό σχολείο στην Καλλιθέα (Εικόνες)

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών κατά την επιστροφή τους στα θρανία των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, με τα ποσοστά να κυμαίνονται πάνω από το 80% στις περισσότερες περιπτώσεις.

Τα μεγαλύτερο μέρος της σημερινής σχολικής ημέρας αφιερώθηκε στην επεξήγηση, από τους εκπαιδευτικούς προς τους μικρούς μαθητές, των ειδικών οδηγιών του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και προστασίας.

Σήμερα πρώτη μέρα της επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε τo 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας «Έλλη Αλεξίου».

Ο πρωθυπουργός, όπως φαίνεται και στις εικόνες, που δημοσίευσε ο Ελεύθερος Τύπος,  χαιρέτησε τους μαθητές της Α’ Δημοτικού που παρακολουθούσαν σε παραμύθι τον «Μικρό COVID-19», ένα φιλμάκι, που εξηγεί όλα όσα στην ηλικία τους πρέπει να γνωρίζουν, και χαρακτήρισε «δύσκολη εξίσωση που κληθήκαμε να λύσουμε όλοι μαζί» την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, «αλλά τα καταφέραμε καλά», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Μητσοτάκης κατά την άφιξή του ενημερώθηκε από τον διευθυντή του σχολείου Γιώργο Αντωνιάδη για το πώς κυλά η πρώτη μέρα επιστροφής στο σχολείο, με μεγάλο ποσοστό συμμετοχής μαθητών και χωρίς απουσία δασκάλου. Συζητήθηκαν οι κανόνες, αλλά και οι νέες συνήθειες με τις οποίες καλούνται να εναρμονιστούν μαθητές και διδακτικό προσωπικό.

Όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως ήταν πολύ σημαντική και «ήρθε για να μείνει», ενώ η αξιοποίηση της τεχνολογίας ανοίγει ένα παράθυρο στο μέλλον. Πρόσθεσε δε πως πάντα το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς θα γίνεται στην τάξη, ωστόσο η τεχνολογία προχωράει και μας δίνει πάρα πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες να έχουμε πρόσβαση στη γνώση. «Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ήταν αρκετά καλή, κάναμε πολύ καλό μάθημα και καινούργια πράγματα. «Πιστεύω μας έσωσε, για να καλύψουμε όλη μας την ύλη και ευτυχώς με όλα αυτά τα μέτρα, επιστρέψαμε στο σχολείο», είχε πει νωρίτερα μαθήτρια της ΣΤ’ Δημοτικού στον πρωθυπουργό.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν η υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, αρμόδια για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή, Σοφία Ζαχαράκη.

 

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας με το εκπαιδευτικό προσωπικό, εκτίμησε ότι και οι γονείς αισθάνονται ασφαλείς, ώστε να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και είπε ότι αποφάσισε την επαναλειτουργία των σχολείων, έχοντας πια πάρει τις διαβεβαιώσεις ότι ουσιαστικά δεν συντρέχει κάποιος λόγος δημόσιας υγείας.

Εξήγησε ότι τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, ουσιαστικά για μαθησιακούς λόγους διότι η ιδέα ότι τα παιδιά θα έμεναν μακριά από το σχολείο για έξι μήνες από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο «νομίζω ότι δημιουργούσε σε όλους μας αρκετά μεγάλη ανησυχία».

 

Όπως είπε μιλώντας με τα παιδιά, κατά το πρώτο διάλειμμα ο πρωθυπουργός, διαπίστωσε ότι «έχουν καταλάβει τι πρέπει να κάνουν», είναι πλήρως ενημερωμένα για τις συνθήκες υγιεινής που θα πρέπει να τηρούν ευλαβικά, και πρόσθεσε: «στα παιδάκια κάπου τούς έλειψαν οι παρέες τους. Από το να παίζουν κιόλας στις παιδικές χαρές ή στους δρόμους, χωρίς να υπάρχει καμία τάξη και καμία επίβλεψη, σίγουρα θα είναι πιο ασφαλή στο σχολείο τους».

Αποχωρώντας ο πρωθυπουργός συνομίλησε και χαιρέτησε κατοίκους της περιοχής, ενώ ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση για μια πολύ γρήγορη επίσκεψη σε κατάστημα με παραδοσιακά Κρητικά προϊόντα.

Πώς κύλησε η 1η ημέρα της επιστροφής των μικρότερων μαθητών στα θρανία

Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως και εκείνα της Δευτεροβάθμιας που προηγήθηκαν, άνοιξαν με νέα δεδομένα στη σχολική καθημερινότητα, αφού σε κάθε τάξη ο ανώτατος αριθμός μαθητών είναι 15, τα διαλείμματα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για κάθε τμήμα, ενώ τα φετινά βιβλία θα αξιοποιηθούν και για την επόμενη σχολική χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές, και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία.

Σήμερα, άνοιξαν και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων. Η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των σχολικών μονάδων είναι προαιρετική. Στις περιπτώσεις, όμως, που απαιτείται σωματική επαφή ή εκ του σύνεγγυς εκπαιδευτική καθοδήγηση και υποστήριξη των μαθητών, προβλέπεται η χρήση γαντιών, μη ιατρικής μάσκας ή προμετωπίδας για τις περιπτώσεις που απαιτείται να φαίνεται το στόμα του εκπαιδευτικού ή του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, είναι υποχρεωτική.

«Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα, χωρίς ανοιχτά σχολεία», τόνισε νωρίτερα σήμερα η κ. Κεραμέως μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FΜ».

Η υπουργός υπογράμμισε πως, από τη στιγμή που άναψε το «πράσινο φως» από τους ειδικούς, η ηγεσία του υπουργείου όφειλε να επιτρέψει στα παιδιά «να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο που δεν είναι άλλος από το σχολείο».

«Αν τα σχολεία δεν άνοιγαν τώρα, τα παιδιά θα ήταν έξι μήνες εκτός σχολικής δομής», σημείωσε η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε: «Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, εκεί όπου μπορούν να τηρούν κανόνες και να ακολουθούν τα μέτρα προστασίας παρά έξω στις πλατείες. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το σχολείο για να μάθουν να συμβιώνουν μ’ αυτή τη νέα κανονικότητα, πώς να προστατεύονται στη βάση πάντα των οδηγιών των ειδικών».