Στη Μαλακάσα η πρώτη ελεγχόμενη δομή μεταναστών, στην ηπειρωτική Ελλάδα

«Η Μαλακάσα πρόκειται να λειτουργήσει η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα», επιβεβαίωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και αναφερόμενος σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

 

Όπως εξήγησε, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα εγκατασταθεί σύστημα εισόδου-εξόδου, ώστε πλέον αυτοί που δεν δικαιούνται παραμονή στη Μαλακάσα να αποχωρήσουν, γιατί αυτήν τη στιγμή διαμένοντες είναι υπεράριθμοι.

Ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε, πως οι δομές, μέχρι την Παρασκευή, ήταν υπό τον έλεγχο διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ. Η κυβέρνηση ενεργοποίησε μία παλιά νομοθεσία και εγκατεστησε διοικητές, οι οποίοι έχουν σκοπό μέσα σε λίγες εβδομάδες να οργανώσουν την αποχώρηση αυτών που δεν δικαιούνται να μένουν εκεί, ώστε η δομή να περιοριστεί σε ένα πιο λογικό νούμερο.

Ερωτηθείς για την αποσυμφόρηση των νησιών, ο υπουργός απάντησε πως «έχουν φύγει 13.000 άτομα από 1η Ιανουαρίου και πλέον στα νησιά, παρά τις ροές Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, είναι κάτω από περίπου 20% οι συνολικά διαμένοντες».