Στον απόηχο του ελληνικού διαβήματος διαμαρτυρίας, το ΥΠΕΞ της γείτονος αναφέρει ότι τα σύνορα έχουν αλλάξει από το 1926 γιατί έχει αλλάξει η κοίτη του ποταμού Έβρου, και ως εκ τούτου κάθε ενέργειας, από ελληνικής πλευράς, για τοποθέτηση συρματοπλέγματος στην περιοχή πρέπει να προηγηθεί διαπραγμάτευση τεχνικών κλιμακίων για τον ακριβή καθορισμό του συνόρου.
Τι ισχυρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών – Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η Ελλάδα στις 15 Απριλίου 2020 ενημέρωσε το υπουργείο μας ότι θα υψώσει συρματόπλεγμα στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στην περιοχή των Φερών.
Μετά τον απαραίτητο συντονισμό των αρμόδιων οργάνων μας, το υπουργείο μας επέδωσε νότα στην Ελλάδα στις 11 Μαΐου 2020, ζητώντας να μην παραβιάσει τα χερσαία σύνορά μας, να μοιραστεί τις συντεταγμένες της περιοχής όπου θα γινόταν το έργο και να υπάρξει συνάντηση μίας επιτροπής στα σύνορα.
Ενημερώσαμε παράλληλα την Ελλάδα ότι δεδομένου ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου, o οποίος αποτελεί παράλληλα το συμπεφωνημένο σύνορό μας με την Ελλάδα, έχει αλλάξει σημαντικά για φυσικούς και τεχνητούς λόγους από το 1926, όταν καθορίστηκε το όριο και δεν υπάρχουν ακριβείς συντεταγμένες μεταξύ των δύο χωρών σε αυτήν την περιοχή των συνόρων, να μην ξεκινήσει το έργο αν δεν υπάρξει πρώτα ένας τεχνικός συντονισμός μεταξύ αρμοδίων επιτροπών των δύο χωρών.
Παρά τις προειδοποιήσεις μας και προτάσεις για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε εργασίες κατασκευής στις 13 Μαΐου 2020, παραβιάζοντας τα συμπεφωνημένα χερσαία σύνορά μας. Αυτή η παραβίαση αποτράπηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας, που έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα.
Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν διεξαχθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών.
Δεν θα ανεχτούμε κανένα τετελεσμένο στα σύνορά μας».
Το εθνικό συμφέρον δεν είναι κλωτσοσκούφι στις δημοσκοπικές ανησυχίες
Το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι στις υπαρξιακές ανησυχίες κάθε ακροδεξιού κόμματος και στις δημοσκοπικές ανησυχίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».
Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να γίνουν παιχνίδι των μικροκομματικών συμφερόντων τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να θέτουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα για να σκοράρουμε κάποιους ελάχιστους μικροκομματικούς πόντους εσωτερικά.
Επίσης ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε ανοησίες τους ισχυρισμούς περί κατάληψης ελληνικού εδάφους από ξένη δύναμη. «Οφείλουμε να είμαστε μετρημένοι και να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ», υπογράμμισε και προσέθεσε πως «διαχρονικά ουδεμία ελληνική κυβέρνηση επέτρεψε την απώλεια εθνικού εδάφους» και ότι «καμία κυβέρνηση δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να εκχωρήσει ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό».
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό βρετανικής εφημερίδας περί κατάληψης από Τούρκους 16 στρεμμάτων ελληνικού εδάφους και σημείωσε: «Το χειρότερο είναι ότι αυτό τον απολύτως ψευδή ισχυρισμό τον υιοθέτησε καταρχήν ελληνικό ακροδεξιό κόμμα, τον οποίο τον επανέλαβε και μετετράπη σε στοιχείο διαλόγου στην ελληνική δημόσια ζωή.
Υπερακόντισε δε την ανοησία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του, υπό μορφή δήθεν ερωτήσεως σε εμένα, με ρώτησε αν ο ελληνικός στρατός υποχώρησε από ελληνικό έδαφος ενόψει της τουρκικής στρατοφυλακής».
Τι αποσαφηνίζει ο Ν. Δένδιας, για ό,τι συνέβη στον Έβρο
Κληθείς να εξηγήσει τι συνέβη στον Έβρο, ο κ. Δένδιας αποσαφήνισε: «Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, μετρήσεις στην πραγματικότητα, για την κατασκευή, επέκταση, προέκταση του φράκτη στον Έβρο. Η Τουρκία μάς επέδωσε διακοίνωση με την οποία ζητούσε να της γνωρίσουμε προκαταβολικά τις συντεταγμένες κατασκευής αυτού του φράκτη. Επ αυτού η Ελλάδα, ως όφειλε, απάντησε αρνητικά.
Είπαμε στους Τούρκους ότι ο φράκτης κατασκευάζεται αποκλειστικά επί ελληνικού εδάφους και κατά συνέπεια δεν έχουμε λόγο να της γνωρίσουμε οτιδήποτε. Κατόπιν παρατηρήθηκε κινητικότητα από τουρκικής πλευράς σε ένα σημείο όπου είχαν γίνε προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή αυτού του φράκτη. Κατόπιν αυτού, το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε δεύτερη διακοίνωση στον εδώ πρέσβη της Τουρκίας, απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ αυτού».
Ερωτηθείς σχετικά διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα προχωράει τον φράκτη στον Έβρο όπως είχε προγραμματίσει και κατέδειξε ότι δεν υπόκειται στον έλεγχο της Τουρκίας η ενέργεια της Ελλάδας επί του εθνικού της εδάφους. «Γι’ αυτό και επιδώσαμε την πρώτη διακοίνωση στην Άγκυρα ακριβώς για να τους πούμε ότι δεν θα τους δώσουμε λογαριασμό για το τι κάνουμε στο έδαφος μας» εξήγησε.
Δένδιας: «Είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά επιδιώκει την ένταση»
Ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε ακόμη μήνυμα στην Τουρκία, να «αφήσει την πολιτική των κανονιοφόρων και να έρθει να συζητήσει με την Ελλάδα στο απαραίτητο πνεύμα του 21ου αιώνα, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» και ότι «αυτό διέπει τις συζητήσεις και αυτό επιλύει τις διαφορές στον αιώνα μας».
Εστιάζοντας περαιτέρω στην πολιτική της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας είπε πως είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά επιδιώκει την ένταση και πιθανόν τη στρατιωτικοποίηση των εντάσεων που παρατηρούνται και προέταξε πως η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα.
«Το έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους, όπως έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους ότι οφείλουν να λειτουργούν ως μια σύγχρονη χώρα. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Η λογική των κανονιοφόρων του 19ου αιώνα έχει προ πολλού περάσει. Αυτό φαίνεται κι από τον τρόπο που πολλά κράτη, και κράτη που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν σύμμαχοι της Ελλάδας, αντιδρούν στον τρόπο των τουρκικών ενεργειών» προσδιόρισε με σαφήνεια.
Σε αυτό το σημείο, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τελευταία πενταμερή (Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) η οποία υιοθέτησε ένα ανακοινωθέν ευθέως καταδικαστικό των τουρκικών ενεργειών, επισημαίνοντας ότι δείχνει πως μπορούμε να έχουμε συμπαρατάξεις και ακροατήρια απέναντι στην παρανομία.
Οι επόμενες πρωτοβουλίες του Ελληνικού ΥΠΕΞ
Χαρτογραφώντας το έδαφος των επόμενων πρωτοβουλιών του, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε πως τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα επισκεφτεί τη Γαλλία, στις 5 Ιουνίου θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο, ενώ θα μεταβεί επίσης στην Τυνησία, την Αίγυπτο, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Βέλγιο, στο Βιετνάμ, στην Ινδονησία, στην Αργεντινή.
Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τους ομολόγους τους από τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημειώνοντας μάλιστα, πως έχουν συσσωρευτεί ταξίδια 3 μηνών που πρέπει να γίνουν στο διάστημα ενός-ενάμιση μήνα.