"Αντιμετωπίζουμε κάτι, για το οποίο ξεκάθαρα, δεν υπάρχει καμία θεραπεία": Συγκλονιστικό video του Guardian για την Ελλάδα

“Παρά την δεκαετή οικονομική κρίση, η οποία δοκίμασε και τα νοσοκομεία της, η Ελλάδα εκπλήσσει ευχάριστα και δείχνει τον δρόμο, διατηρώντας υπό πλήρη έλεγχο την εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, με έναν με διαφορά χαμηλότερο αριθμό νεκρών, από πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες”, προλογίζει η ιστοσελίδα The Guardian, ένα εκτενές ρεπορτάζ, που γυρίστηκε στην εντατική του νοσοκομείου Σωτηρία στην Αθήνα, ένα από τα πρώτα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας.

Πώς ένα έθνος που έφτασε κοντά στην χρεωκοπία, χτύπησε την ασθένεια, που παρέλυσε τον κόσμο

Στο διάρκειας 8 λεπτών video, το οποίο προβάλεται στην ελληνική γλώσσα, υποτιτλισμένο στην αγγλική, και φέρει ακριβώς αυτόν τον τίτλο, ο Guardian, καταγράφει την Γιώτα Λουρίδα, ειδικός λοιμωξιολόγος στο νοσοκομείο Σωτηρία Αθηνών, καθώς και συνάδελφους της και μέλη του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου, όπως  αναθυμούνται και ξετυλίζουν στον φακό του ιστορίες από περιστατικά, ανθρώπινες στιγμές, την μοναχική μάχη των ασθενών και τον ακούραστο αγώνα γιατρών και νοσηλευτών, απέναντι στον φονικό ιό, απέναντι σε ¨κάτι, για το οποίο ξεκάθαρα, δεν υπάρχει καμία θεραπεία”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κα Λουρίδα.

Guardian: Πώς η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία - Βίντεο στο ...

Στο αφιέρωμα, η επικεφαλής της κλινικής Covid-19 του νοσοκομείου «Σωτηρία», Γιώτα Λουρίδα εξηγεί πώς ασχολήθηκε με την πανδημία και τα βήματα που ακολούθησε η χώρα για να αποφύγει ενδεχόμενες καταστροφικές συνέπειες.

Η κυρία Λουρίδα εξηγεί ότι ακόμη και σήμερα, η Ελλάδα είναι πίσω και σε επίπεδο νοσοκομείων και στην πρωτοβάθμια υγεία, ενώ οι ελλείψεις είναι υπαρκτές και σε επίπεδο κλινών ΜΕΘ.

Στόχος ήταν «πώς θα καταφέρει το σύστημα υγείας να τα βγάλει πέρα σε μια πανδημία».

Η ίδια δεν κρύβει την κόπωσή της. Νομίζει ότι η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα «από πάντα».

«Πέρα από την κούραση που είχε αθροιστεί, μια ψυχική κούραση, δεν κοιμόμασταν, δεν προλαβαίναμε να φάμε, δεν προλαβαίναμε να πάμε σπίτι μας, νιώθαμε ότι κάναμε μια τρύπα στο νερό», δηλώνει, εξηγώντας ότι ουδέποτε στο παρελθόν τα είχε βάλει με μια νόσο που δεν είχε θεραπεία.

Συγκλονιστικό VIDEO του Guardian: Οι γιατροί της πρώτης γραμμής ...

Η Δρ. Αντωνία Κουτσούκου, επικεφαλής της ΜΕΘ, παραδέχθηκε ότι το εγχείρημα είχε και πολύ δύσκολες στιγμές. «Υπήρξαν στιγμές μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης, ιδίως όταν χρειάστηκε να δούμε ασθενείς να καταλήγουν χωρίς να είναι οι δικοί τους δίπλα να τους αποχαιρετήσουν. Αυτό με έχει τραυματίσει» δηλώνει, προσθέτοντας ότι ο φόβος όλων ήταν να μην γίνουμε σαν τις γειτονικές χώρες.

Πάντως, η κυρία Λουρίδα αναφέρεται και στη θέρμη με την οποία οι Έλληνες τήρησαν τα μέτρα και το lockdown, κάτι που αποτυπώνεται και στους ψυχρούς αριθμούς.

Από την πλευρά της, η φυσιοθεραπεύτρια Γεωργία Κολοφωτιά, μιλά για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, ενώ φέρνει το παράδειγμα ενός ασθενούς, από τους πολλούς που την συγκλόνισαν. Περίμενε να δει έναν άνθρωπο ηλικιωμένο, ωστόσο ήταν ένας άνθρωπος 50 ετών, που είχε δίπλα του φωτογραφία της οικογένειάς του και σημείωμα, ότι τον περιμένουν να γυρίσει στο σπίτι. Αυτό της δημιούργησε απαιτήσεις, αλλά την όπλισε και με ακόμη μεγαλύτερο πείσμα.

 Δείτε το Video:


Πρόκειται για μία μάχη, που όπως σχολιάζει εγκωμιαστικά ο Guardian δίνεται εδώ και περισσότερες από σαράντα ημέρες στα νοσοκομεία μας, ενώ εξηγεί πώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει παραδειγματικά την πανδημία του Covid-19 και την υγειονομική κρίση και ποια βήματα έχει κάνει η χώρα, λαμβάνοντας εγκαίρως δυναμικές αποφάσεις, βάζοντας μπροστά τον άνθρωπο, έτσι ώστε να ζώσει ζωές, αλλά και να μετριάσει ένα πιθανά καταστροφικό αποτέλεσμα, που η χώρα θα μπορούσε να έχει, τόσο σε απώλειες ανθρωπίνων ζωών, όσο και για την οικονομία της, στην κρίσιμη νέα εποχή, που ξεκινά για τον κόσμο, μετά την έξοδο από την πανδημία, όποτε και αν ανατείλει αυτή, για κάθε χώρα.