Πιο «μαύρη» πρόβλεψη δεν... γίνεται: Ύφεση-σοκ για την Ελλάδα βλέπει η Κομισιόν

Τη μεγαλύτερη ύφεση μεταξύ των οικονομιών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να καταγράψει η Ελλάδα από την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προβλέπει ύφεση της τάξης του 9,7% το 2020, έναντι 7,7% κατά μέσο όρο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ιταλία να ακολουθεί με -9,5% και την Ισπανία με -9,4%. Για το 2021 η Κομισιόν προβλέπει ότι θα υπάρχει ισχυρή ανάκαμψη με άνοδο του ελληνικού ΑΕΠ κατά 7,9%.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι χειρότερες ακόμα και από το δυσμενές σενάριο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες και το οποίο προβλέπει ύφεση της τάξης του 7,9%, ενώ στο βασικό σενάριο η ύφεση περιορίζεται στο 4,7%.

Η οικονομία της Ελλάδας αναμένεται να πληγεί σοβαρά από την πανδημία του κορωνοϊού, τονίζει η Κομισιόν στην έκθεση, λόγω της σημασίας του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα και το υψηλό ποσοστό των πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

Όπως τονίζει στην έκθεση της η Κομισιόν αν και η Ελλάδα ξεκίνησε το 2020 με το δεξί με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη σταμάτησε εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών παγκοσμίως.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης μαζί με τόκους από πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ το 2019 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε έλλειμμα 5,6% φέτος και 2,9% το 2021.

Το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους Eurostast υπολογίζεται από το 4,4% του ΑΕΠ το 2019 στο -3,4% φέτος και στο 0,6% το 2021.

Στον τομέα των εξαγωγών αναμένεται να υποστούν σοβαρές πτώσεις το 2020. Οι κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας αναμένεται να είναι μεταξύ αυτών που θα επηρεαστούν περισσότερο, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης των ελληνικών προϊόντων.

Αν και η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα ευρείας κλίμακας για να προστατεύσει την αγορά εργασίας ωστόσο, θα μπορούσαν και πάλι να χαθούν περίπου 160.000 θέσεις εργασίας λόγω της κρίσης και το ποσοστό της ανεργίας θα μπορούσε να αυξηθεί στο 20% το 2020.

Η μερική ανάκαμψη το 2021 αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, φέρνοντας το ποσοστό της ανεργίας κοντά στο 16,5%.