Διαδικτυακά προσκλητήρια στους πιστούς να πάνε στις εκκλησίες - Αστυνομικοί με πολιτικά στους δρόμους

«Μάχη» με τους θερμοκέφαλους που επιμένουν να αψηφούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού καλείται να δώσει η ΕΛ.ΑΣ, το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν χρήστες του διαδικτύου που επιμένουν να καλούν τον κόσμο να πάει κανονικά στην εκκλησία.Το «επιχείρημά» τους είναι ότι «ο κορωνοϊός δεν μπορεί να μολύνει αυτούς που πιστεύουν στον Θεό».

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πρόθεση  είναι η «χειρουργική» αντιμετώπιση τυχόν έντονων καταστάσεων με πιστούς, προκειμένου να μην οξυνθούν τα πνεύματα. Πάντως, εκτός από αστυνομικούς με στολές θα κυκλοφορούν και αστυνομικοί με πολιτικά  ώστε να πιαστούν στον ύπνο οι απείθαρχοι.

Μεγάλη προσοχή θα δοθεί και για την αποφυγή τυχόν απόπειρας πιστών να κάνουν περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή.

Οι αστυνομικοί ανησυχούν ακόμα και για μαζώξεις σε ταράτσες, όπου η ορατότητα του συνωστισμού από το δρόμο είναι αδύνατη γιαυτό στα μέτρα θα συμμετέχουν και drones και ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία θα μεταδίδουν ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

Παράλληλα, περιπολικά θα επιτηρούν σε γειτονιές, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μαζώξεις σε πυλωτές πολυκατοικιών ή αυλές για το ψήσιμο του οβελία.

 

Θα επεμβαίνουν

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατος αξιωματικός, η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επεμβαίνει την ημέρα του Πάσχα, ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους, όπου ενδεχομένως συγκεντρώνεται κόσμος για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, παραβιάζοντας την τήρηση των αποστάσεων.

«Αν υπάρξουν καταγγελίες δεν μπορούμε να μην επέμβουμε, κυρίως με συστάσεις, αλλά εύχομαι να μην χρειαστεί», δήλωσε ο αξιωματικός και συμπλήρωσε: «Το νομικό πλαίσιο για τη διάλυση τέτοιων συναθροίσεων υπάρχει, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας θα τηρήσουν όσα υπογραμμίζουν κάθε μέρα οι ειδικοί, ώστε να περάσουμε ανώδυνα και αυτή τη δυσκολία».

 

Ειδικά για την Αττική, εκτός από τα διόδια και τους παράδρομους των εθνικών οδών, πού έχουν «σφραγιστεί», ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:

  • Μπλόκα σε όλους τους οδικούς άξονες που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, (λεωφόρος Μαραθώνος, Λαυρίου, Αθηνών- Σουνίου, Παραλιακή, Λεωφόρος Διονύσου, κ.λπ.).
  • Έντονη παρουσία έξω από ναούς, από σήμερα και κυρίως την Μεγάλη Παρασκευή και την Ανάσταση,
  • Αυξημένη επιτήρηση από σήμερα, με περιπολίες και μόνιμη παρουσία αστυνομικών στη Βαρβάκειο αγορά, στη Λαχαναγορά και στις περιφερειακές αγορές, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων και για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.
  • Αυστηρούς ελέγχους σε ανοιχτούς χώρους, όπως Ζάππειο, Φιλοπάππου, Πεδίον του Άρεως, Τατόι, άλση και πλατείες, ιδίως την ημέρα του Πάσχα.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί που πραγματοποιούν τους ελέγχους, έχουν εντολές να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί και να ζητούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το λόγο της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης των πολιτών και ιδιαίτερα τη μετάβαση σε πρόσωπα που έχουν ανάγκη βοηθείας. Σε περίπτωση που αυτό δεν αποδεικνύεται, θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 150 ευρώ στους παραβάτες