Μόλις 22 νέα κρούσματα, 2.192 συνολικά - 72 διασωληνωμένοι, 103 οι θάνατοι

Μόλις 22 είναι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ελλάδα, με το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας, να ανέρχεται πλέον στα 2.192, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

72 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 103 είναι οι συμπολίτες μας, που έχασαν τη ζωή τους, καθώς λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση, 57χρονη γυναίκα, που έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, κατέληξε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη.

Οπως είπε ο κ. Τσιόδρας αναφορικά με τα φάρμακα «οι επιστήμονες τονίζουν την πιθανότητα πιο σημαντικών επιδημιών τον χειμώνα, χρειάζεται επαγρύπνηση για τα δυο επόμενα χρόνια. Ένα εμβόλιο από τα 70 που δοκιμάζονται είναι σε φάση 2, δηλαδή έχει δοθεί άδεια για χρησιμοποίηση σε περισσότερους ανθρώπους. Το εμβόλιο αργεί για την ανθρωπότητα».

Σε ότι αφορά την χαλάρωση των μέτρων τόνισε: «Κάποιες χώρες χαλάρωσαν τα μέτρα αλλά με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες. Πρέπει να αισιοδοξούμε αλλά δεν πρέπει να φτάνουμε στο άλλο άκρο».

Οπως είπε ο κ. Τσιόδρας σχετικά με τα φάρμακα «οι επιστήμονες τονίζουν την πιθανότητα πιο σημαντικών επιδημιών τον χειμώνα- χρειάζεται επαγρύπνηση για τα δυο επόμενα χρόνια. Ενα εμβόλιο από τα 70 που δοκιμάζονται είναι σε φάση 2, δηλαδή έχει δοθεί άδεια για χρησιμοποίηση σε περισσότερους ανθρώπους. Το εμβόλιο αργεί για την ανθρωπότητα».

Σε ότι αφορά την χαλάρωση των μέτρων τόνισε: «Κάποιες χώρες χαλάρωσαν τα μέτρα αλλά με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες. Πρέπει να αισιοδοξούμε αλλά δεν πρέπει να φτάνουμε στο άλλο άκρο».

Νίκος Χαρδαλιάς: «Σε λίγο καιρό, παίρνουμε τις ζωές μας πίσω»

«Η προσπάθεια συνεχίζεται – Είναι απαραίτητο να συνεχίσουν οι συμπολίτες να υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Πολιτείας. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε γιορτές.

Το Πάσχα θα είναι όπως όλες τις άλλες ημέρες. Δεν προβλέπεται η μετακίνηση σε συγγενείς ή φίλους. Δεν πρέπει να καταστρέψουμε σε λίγες ώρες όλα αυτα που έχουμε καταφέρει με στερήσεις τόσες εβδομάδες- έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας.

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται με σχέδιο και μέθοδο αλλά τα μέτρα ισχύουν ως τις 27 Απριλίου. Τα αισιόδοξα σημάδια που βλέπουμε, αν χαλαρώσουμε μπορεί να ανατραπούν.

Το τριήμερο του Πάσχα σκεφτόμαστε λογικά- ας είναι αδιαπραγμάτευτο αυτό το ζήτημα, σε λίγο καιρό παίρνουμε τις ζωές μας πίσω».

Την ημέρα του Πάσχα ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο ακέραιο, τόνισε εκ νέου κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επανέλαβε ότι οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε πως ένα είναι το μεγάλο στοίχημα, «μην θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των ηλικιωμένων που είναι οι πιο ευάλωτοι».

Αναφερόμενος στη συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας και επισήμανε ότι η όποια άρση θα ξεκινήσει όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή των μέτρων.

Τα δεδομένα που συγκεντρώνονται καθημερινά «θα μας δείξουν τι πρέπει να κάνουμε και κυρίως πότε πρέπει να το κάνουμε», τόνισε. 

Ο κ. Χαρδαλιάς διαβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι των πτήσεων που φθάνουν στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της εντατικοποίησης των ελέγχων σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου της χώρας, τις τελευταίες 4 ημέρες έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες από 236 οχήματα, είπε. 

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, παρατείνεται μέχρι τις 27 Απριλίου ο περιορισμός κίνησης πολιτών σε Βόλο και Πάτρα και αναστέλλεται για δέκα ημέρες η λαϊκή του δήμου Πτολεμαίδας, γιατί δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας.