5 θάνατοι την Παρασκευή, στους 91 οι νεκροί - 56 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 2.011 συνολικά

Τέσσερις θανάτους, ανακοίνωσε κατά την τακτική ενημέρωση των 18:00 την Παρασκευή, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Λίγο μετά τις 20:00 όμως ένας ακόμη θάνατος ανακοινώθηκε, καθώς 47χρονος, με υποκείμενα νοσήματα, κατέληξε στον Ευαγγελισμό, γεγονός που ανέβασε τους νεκρούς στους 91.

Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα σύμφωνα με την τακτική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, για την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020, είναι 56 και ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας, έχουν ανέλθει πλέον στα 2.011. Το 57% αυτών, είναι άνδρες.

77 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, ενώ 15 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Δεκατέσσερις ασθενείς βγήκαν το τελευταίο 24ωρο από την ΜΕΘ

Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 56 νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2011, εκ των οποίων το 57% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα τα 525 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 776 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 77 με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Ο κος Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν τέσσερις άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού στους 90, εκ των οποίων 26 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες και η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 73 έτη. Δεκαπέντε ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπεία.

Τι είπε ο κύριος Τσιόδρα για την συνοικία Νέα Σμύρνη, Λάρισας:  «Δεν θα μείνουν μόνοι τους οι Ρομά»

«Οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη συγκαταλέγονται στις ομάδες που είναι περισσότερο ευάλωτες. Σε πολλά μέρη δεν έχουν καν νερό και αποχέτευση. Οι Ρομά δεν μπορεί να είναι στόχος μίσους σε αυτή την επιδημία. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Όλοι μαζί, υγειονομικοί, πολιτικοί, πολίτες πρέπει να βοηθήσουμε στην κάλυψη των αναγκών σε αυτές τις στιγμές. Δεν θα μείνουν μόνοι τους. Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, μίσος, διχασμό. Η ενότητα και η αλληλεγγύη θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση. Χαιρετώ τους συμπολίτες μας στη Λάρισα που συνάντησα».

«Οι Ρομά θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τους έχω εμπιστοσύνη»

Ο Σ. Τσιόδρας αναφερόμενος στη σημερινή του επίσκεψή του σε καταυλισμό Ρομά στην Λάρισα, όπου καταγράφηκαν κρούσματα, δήλωσε ότι οι Ρομά δεν κινδυνεύουν απαραίτητα περισσότερο, αλλά ότι οι συνθήκες υγιεινής στους καταυλισμούς είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε να προασπίσουμε την υγεία όλων μας και των Ρομά συμπολιτών μας. Για αυτό βρεθήκαμε σήμερα κοντά τους. Μας αγκάλιασαν πραγματικά κι εμείς αισθανθήκαμε μέλος της κοινότητας τους και δικοί τους άνθρωποι. Το μήνυμά μας ήταν σήμερα να προστατεύσουμε τους ευπαθείς και να περιχαρακώσουμε όσο μπορούμε όσους ήταν θετικοί. Καμιά φορά είναι δύσκολο, μπορεί να δεις επιδημίες σε αυτό τον χώρο και δεν θέλουμε να θρηνήσουμε νεκρούς» είπε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας στην ενημέρωσή του.

«Οι άνθρωποι αυτοί, δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα»

Ο έγκριτος καθηγητής λοιμωξιολογίας πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τους έχω εμπιστοσύνη. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Οι συμπολίτες μας αυτοί δεν θα μείνουν μόνοι τους, θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας». Ο ίδιος συμβούλευσε τους Ρομά που ζουν στη χώρα μας να συνεχίσουν να έχουν αυτή την υπεύθυνη στάση, τονίζοντας «είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας σε αυτό το αγώνα».

Ο κος Τσιόδρας επεσήμανε, τέλος, ότι οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι από τις πιο ευάλωτες ομάδες στον κορονοϊό, καθώς πολλές φορές είναι δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα αποστασιοποίησης γιατί ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες μιας και αρκετοί άνθρωποι στεγάζονται συχνά σε περιορισμένο χώρο.

Νίκος Χαρδαλιάς: Στεγανοποιείται η δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο

Την αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και  κάθε μορφής άσκησης πλανόδιου εμπορίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Δαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ δήλωσε, πως θα γίνουν προληπτικοί έλεγχοι σε Τύρναβο, Φάρσαλα, Σοφάδες.

Επιπλέον τόνισε, πως έχει οριστικοποιηθεί το πώς θα εφαρμόζεται η καραντίνα.

Στεγανοποιείται η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο διότι διαπιστώθηκε πως υπάρχει σχέση με τον οικισμό της Νέας Σμύρνης.

Παντελώς αβάσιμα χαρακτήρισε όσα ακούστηκαν πως κινήθηκαν εναντίον του ιδίου και του κ. Τσιόδρα οι Ρομά. Για τις φωνές στο τέλος της αποχώρησης είπε πως δεν ήταν κάτι ουσιαστικό ενώ σχολίασε πως δεν τηρούνταν οι αποστάσεις ασφαλείας.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στα κρούσματα στον καταυλισμό της Λάρισας και είπε πως το αποτέλεσμα ήταν αρχικά 12 θετικά και συνολικά στο τέλος 20. Σήμανε συναγερμός και χρειάστηκε να πάρουμε αποφάσεις για κήρυξη του οικισμού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και άρση της δυνατότητας μετακίνησης εκτός οικισμού.

Έχουν γίνει 200 έλεγχοι και τεστ γύρω από την περιοχή και θα μεταφερθούν σε δομή εκτός καραντίνας οι 20 θετικοί στον κορωνοϊό.

Σχεδιάζεται η μεταφορά σε ξενοδοχείο πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Έως το βράδυ αποφασίστηκε να οριστούν σε αυτούς τους 4 δήμους διαμεσολαβητές ώστε, σε συνεργασία με τους οικείους δημάρχους να μπορέσουν σε επίπεδο κοινότητας των Ρομά να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για ζητήματα που μπορεί να προκύψουν. Ταυτόχρονα οριστικοποιήθηκε το πλάνο τροφοδοσίας του οικισμού στη Νέα Σμύρνη. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «στεγανοποιείται» η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο, καθώς από τα στοιχεία της ιχνηλάτησης προέκυψε συσχέτιση με τον οικισμό που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε καραντίνα.

«Συνεχίζουμε σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τις αυτοδιοικητικές αρχές τη στενή επιτήρηση της περιοχής και αν χρειαστεί δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε επιπλέον μέτρα», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Κάλεσε του κατοίκους της Θεσσαλίας να παραμείνουν στα σπίτια τους, να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση, τονίζοντας ότι «είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε στην ευρύτερη περιοχή».

Εξάλλου, ο υφυπουργός σχολίασε και δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι κατά την επίσκεψη στον οικισμό κάποιοι Ρομά κινήθηκαν εναντίον του κλιμακίου. Ο κ. Χαρδαλιάς τα χαρακτήρισε «εντελώς αβάσιμα», λέγοντας μάλιστα ότι «παρόλο που δεν κρατούσαν τις αποστάσεις που προβλέπονται μεταξύ τους, συζητήσαμε μαζί τους, αντιλήφθηκαν γιατί πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα και τι πρέπει να κάνουν».

Κλειστοί όλοι οι χώροι λατρείας την Μεγάλη Εβδομάδα

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι κάτα την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι χώροι λατρείας θα παραμείνουν όλοι κλειστοί για όλα τα δόγματα και όλες τις θρησκείες.

Χρεώσεις για το 10306

Σε ό,τι αφορά την τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΠΑ για τον Covid-19, το 10306, επισήμανε ότι η επικοινωνία των πολιτών είναι δωρεάν και δεν επιφέρει καμία χρέωση. Σ

ε κάποιες περιπτώσεις που υπήρξαν χρεώσεις, κατόπιν συνεννόησης με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, οι χρεώσεις αυτές θα πιστωθούν στον επόμενο ή μεθεπόμενο λογαριαμό των πολιτών. «Είναι κάτι το οποίο το παρατηρούμε και θα το εξασφαλίσουμε».