Πάσχα: Σαν βγεις στον πηγαιμό για... το χωριό σου δεν θα μπορείς να επιστρέψεις -Με το ρολόι οι έξοδοι από το σπίτι

Το μήνυμα από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν ότι δεν θα επιτραπεί να «χυθεί η καρδάρα» τώρα, μετά από τόσες θυσίες. «Αν κρίνουμε, όποτε κρίνουμε, ότι πρέπει να παρέμβουμε και να αυστηροποιήσουμε κι άλλο το πλαίσιο θα το κάνουμε» ξεκαθάρισε.

Το Πάσχα θεωρείται το πιο κρίσιμο κρας τεστ για την κυβέρνηση και με το δεδομένο την «ανυπακοή» κάποιων να συμμορφωθούν ο χρόνος για τη λήψη και νέων περιοριστικών μέτρων, μετρά αντίστροφα καθώς με την έλευση του Απριλίου η χώρα βρίσκεται στον πλέον κρίσιμο της πανδημίας.

Η απόφαση για αυστηροποίηση των μέτρων έχει παρθεί και θα αναγγελθεί εντός των ημερών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν συνυπολογίσει κανείς και το δεικτικό σχόλιο του Νίκου Χαρδαλιά για το προηγούμενο σαββατοκύριακο όταν… χάλασαν όλα τα υδραυλικά σε εξοχικά και χωριά, θεωρείται δεδομένο ότι τα διόδια θα «κλείσουν» κι όσοι περάσουν θα είναι μόνο όσοι πρέπει πραγματικά να το πράξουν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», το σενάριο αυτό εξετάζεται ως ένα από τα πλέον ισχυρά καθώς ήδη εφαρμόζεται για τις μετακινήσεις στα νησιά. Ετσι λοιπόν, για να ταξιδέψει κάποιος στην επαρχία ή στα νησιά θα πρέπει να φέρει επίσημα έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι πηγαίνει στη μόνιμη κατοικία του. Η μόνιμη κατοικία αναγράφεται στο Ε1. Υπάρχει και η βεβαίωση μόνιμης κατοικίας που μπορεί κάποιος να τυπώσει από το Taxis.

Το άλλο μέτρο που αναμένεται να παρθεί αναφορικά με την έξοδο του Πάσχα είναι ότι θα γίνεται άπαξ. Δηλαδή μία φορά χωρίς περιθώριο επιστροφής.

Επίσης ενδέχεται να αυξηθεί και το πρόστιμο των 150€ για όσους θα πιάνονται στα διόδια να παραβιάζουν τα μέτρα. Βεβαίως εξαιρούνται οι επαγγελματικοί λόγοι, καθώς και οι ιατρικοί, που θα προέρχονται ωστόσο από δημόσιο φορέα κι όχι από ιδιώτη ιατρό…

Χρονικοί περιορισμοί

Πλέον η κυβέρνηση εξετάζει χρονικούς περιορισμούς στις εξόδους των πολιτών με SMS κι άλλα μέτρα προκειμένου οι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να καταργηθεί η έγγραφη βεβαίωση για τις μετακινήσεις, αλλά ενδέχεται να ισχύσει μόνο για τους ηλικιωμένους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα SMS στο 13033.

Μια επίσης από τις επιλογές που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο είναι η οριοθέτηση της χρονικής διάρκειας κάθε εξόδου από το σπίτι, αλλά και η μείωση του αριθμού των μετακινήσεων κατά άτομο σε ημερήσια βάση, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διαδοχικής μετακίνησης των ίδιων φυσικών προσώπων.

Ακόμη ειδικά μέτρα με ελέγχους σε διόδια, περιφερειακούς δρόμους, σταθμούς λεωφορείων κλπ., θα ληφθούν εν όψει του Πάσχα με τον φόβο μαζικής «απόδρασης» προς τη επαρχία.

Οι εκκλησίες

Τέλος θεωρείται πιθανόν η κυβέρνηση -μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις υψηλόβαθμων παραγόντων της Εκκλησίας και του Μεγάρου Μαξίμου- να επιτρέψει την Μεγάλη Εβδομάδα τη διεξαγωγή λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, όπως το ζήτησε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με σαφείς εντολές να μην χρησιμοποιηθούν μεγάφωνα και να αποτρέπονται στον περίγυρο οι συγκεντρώσεις πιστών.