Και το «Άγιο Φως» σε... καραντίνα

Στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης, στον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων, γνωστός και ως Μετόχι του Παναγίου Τάφου ή Αγιοταφίτικο Μετόχι, θα παραμείνει το Άγιο Φως, το Μεγάλο Σάββατο και δεν θα φτάσει σε όλες τις εκκλησίες της χώρας μας.

Μετά και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, οι οποίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών το ερώτημα που γεννάται είναι πως οι πιστοί θα μπορέσουν να πάρουν το Άγιο Φως στο σπίτι τους ακόμη και αν δεν συμμετάσχουν την λειτουργία στην εκκλησία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News, το Άγιο Φως δεν θα πάει σε όλες τις εκκλησίες της χώρας μετά την άφιξη του στην χώρα μας από το Τελ Αβιβ. Το υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποφασίσει ότι θα μεταβεί αποστολή ώστε να φέρει στην χώρα το Άγιο Φως. Αυτό όμως θα παραμείνει στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν θα μεταλαμπαδευτεί σε όλους τους ναούς της χώρας κάτι που φαίνεται προς ώρας αδύνατον.

Στην αναμενόμενη νέα απόφαση της κυβέρνησης για την λειτουργία των εκκλησιών τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας  θα δούμε και αν η κυβέρνηση αποδεχτεί την απόφαση της Ιερας Συνόδου για λειτουργίες  κεκλεισμένων των θυρών ενώ μεταξύ άλλων θα  περιγράφει και την διαδικασία που θα γίνει η υποδοχή του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα και αν θα επιτραπεί ή όχι η μεταλαμπάδευση του στους ναούς.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι εφημέριοι των ναών προσέρχονται στο Μετόχι του Πανάγιου Τάφου ώστε να λάβουν το Άγιο φως ενώ με πτήσεις μεταλαμπαδεύεται σε άλλες πόλεις. Η απόφαση για την μεταλαμπάδευση είναι της πολιτείας και όχι της Ιεράς Συνόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η μεταλαμπάδευση τουλάχιστον σε άλλες πόλεις της χώρας μας φαίνεται αδύνατη, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα μπορέσει να φτάσει τουλάχιστον σε μεγάλους ναούς της Αττικής.
Η διαδικασία όμως αυτή της μεταλαμπάδευσης του Άγιου Φωτός προδιαθέτει συγχρωτισμό μεταξύ των εφημέριων και ίσως είναι δύσκολο να φτάσει σε άλλο ναό εκτός από αυτόν του ιερού ναού των Αγίων Αναργύρων