Κορωνοϊός: 38 νέα κρούσματα το Σάββατο - 228 συνολικά, 22 «ορφανά» & 5 ασθενείς διασωληνωμένοι (Video)

Τριάντα οκτώ νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, γεγονός που ανεβάζει τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, σε 228.

Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας το Σάββατο, λίγο μετά τις έξι το απόγευμα και στο πλαίσιο της καθιερωμένης ημερησίας ενημέρωσης, από το υπουργείο Υγείας, 22 από τα κρούσματα είναι «ορφανά», δεν γνωρίζουμε δηλαδή τυχόν διασυνδέσεις τους, με άλλα κρούσματα, επομένως ούτε και το πώς ακριβώς κόλλησαν τον ιό, ενώ η πλειονότητά τους, βρίσκεται στην Αθήνα.

Το 51% των νοσούντων είναι άνω των 61 ετών, διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας.

Δείτο το Video:

Κρούσματα και οι απώλειες

57 ασθενείς νοσηλεύονται, 5 είναι διασωληνωμένοι και 8 έχουν πάρει εξιτήριο. Την ζωή τους έχουν χάσει ένας 66χρονος από την Πάτρα, ένας 67χρονος από την Ζάκυνθο και έναν 90χρονος από την Πτολεμαΐδα. 

Ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε δε, πως έχουν νοσήσει και νεαρότερα άτομα, εμφανίζοντας πνευμονία, ενώ αποκάλυψε, ότι η Ελλάδα παρακολουθεί τις δοκιμές ενός πειραματικού φαρμάκου που έχει δοκιμαστεί στο εξωτερικό. Το φάρμακο έχει εισαχθεί, όπως είπε για τρεις περιπτώσεις και στην πατρίδα μας.  

«Τα μέτρα είναι σκληρά, το καταλαβαίνω αλλά χωρίς και την ατομική ευθύνη δεν θα λειτουργήσουν», είπε ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος σε περιστατικά συνωστισμού σε super market, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να κλείσουν αυτής της κατηγορίας τα καταστήματα.

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε δε, τη σημασία της καθαριότητας στην τουαλέτα, καθώς όπως είπε, υπάρχουν στοιχεία πως ο ιός εκκρίνεται δια των κοπράνων ακόμα και μετά την ανάρρωση, επομένως χρειάζεται αυξημένη προσοχή και ως προς αυτό.

Καπνιστές και  υπέρβαροι

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως οι υπέρβαροι μπορεί να είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την γρίπη αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος αντίστοιχος συσχετισμός για τον κορωνοϊό.

Αντίθετα οι καπνιστές υπερεκφράζουν τον υποδοχέα με τον οποίον συνδέεται ο ιός – με βάση τα δεδομένα. «Φοβάμαι για τους καπνιστές», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως ακόμα και αν δεν νοσήσουν απαραίτητα, κινδυνεύουν να εκτεθούν περισσότερο στον ιό.   

Η οπτική όλων μας, προκειμένου να προστατεύσουμε τον διπλανό μας, αλλά και την υγεία μας, είναι όταν συνυπάρχουμε σε έναν χώρο, να λειτουργούμε σαν να είμαστε φορείς του ιού, επισήμανε ο κ. Τσιόδρας. Μόνον έτσι θα έχουμε κάνει το καλύτερο, για να διαφυλάξουμε την υγεία μας, αλλά και να ανακόψουμε την ραγδαία δυστυχώς εξάπλωση του κορωνοϊού. 

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που, όπως είπε, πρέπει να λειτουργούν με τον ελάχιστο δυνατό συνωστισμό, κάποια από αυτά ακόμα και με τους μισούς επιβάτες από το συνηθισμένο, ενώ μαζί με την αυξημένη προσοχή όλων μας, ο κ. Τσιόδρας συνέστησε ψυχραιμία, ώστε να αποφευχθούν εκδηλώσεις πανικού, οι οποίες μόνο βλαπτικές θα ήταν  και να αποφεύγεται σταθερά ο συνωστισμός.