Η Ελλάδα σε καραντίνα: 73 νέα κρούσματα, 190 συνολικά - Κλείνουν εμπορικά κέντρα, καφετέριες, εστιατόρια & μπαρ
Το γεγονός ότι μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 190 από τα 117 που ήταν χθες, αλλά και η μη τήρηση των μέτρων, οδήγησε την ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας στην απόφαση να ληφθούν επιπλέον μέτρα που αφορά το κλείσιμο επιχειρήσεων όπου συγκεντρώνονται μεγάλες ομάδες πολιτών.
Πώς σκιαγραφούνται τα 190 κρούσματα στην Ελλάδα: «Πρωταθλητές» η Αθήνα και οι ηλικίες 40 έως 64
Από τα εκατόν ενενήντα κρούσματα κορωνοϊού, που έχουν καταγράφει συνολικά η χώρα μας, μέχρι την Παρασκευή 13 Μαρτίου, 11 εκ των οποίων είναι τα λεγόμενα «ορφανά».
Για 36 άτομα επίσης, η ιχνηλάτησή τους είναι υπό διερεύνηση. Από τα 11 «ορφανά» κρούσματα, τα 9 έχουν εντοπιστεί στην Αττική. Πέντε άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωλημένοι. Συνολικά, στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 47 ασθενείς.
Από το σύνολο των κρουσμάτων, σαράντα επτά είναι πάνω από 65 ετών, 79 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-44 και, όπως λένε οι επιστήμονες, σε αυτή την ομάδα αναμένουν τα περισσότερα κρούσματα.
Επίσης έχουν προσβληθεί 7 παιδιά από 0 έως 17 ετών. Τα περισσότερα κρούσματα στην Αθήνα 85 και ακολουθούν: Ηλεία 40, Αχαΐα 9, Θεσσαλονίκη 6, Ανατολική Αττική 5, Ζάκυνθος 4, Καστοριά 3.
Συνολικά έχουν γίνει 2.700 εργαστηριακοί έλεγχοι, με τους 1000 να έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 48 ώρες.
Την αναστολή λειτουργίας καταστημάτων ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοίου.
Η Κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο των μπαρ, καφετεριών, εστιατορίων και εμπορικά κέντρα ώστε να αποφευχθεί η κοσμοσυρροή μετά και τον εντοπισμό 73 νέων κρουσμάτων, την Παρασκευή.
«Είχα πει ότι θα εφαρμόσουμε όποιο μέτρο χρειαστεί για να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας. Σήμερα επεκτείνουμε τα μέτρα για να μην έχουμε διασπορά του κορονοϊού. Πρώτον γιατί παρουσιάστηκαν νέα κρούσματα. Δεύτερον γιατί τα μέτρα περιορισμού δεν τηρούνται. Θα πω ξανά ότι δίνουμε μία μάχη που θα κριθεί από το ποιοι θα δείξουμε ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση», είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι τα μέτρα επεκτείνονται για προληπτικούς λόγους και εξήγησε γιατί η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε επέκταση των ήδη αυστηρών μέτρων. Ο στόχος, όπως είπε, είναι να μην έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. «Δίνουμε τη μάχη με ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε τους λόγους που έκανε την επιτροπή να αποφασίσει ομόφωνα πιο αυστηρά μέτρα.
Ο ένας είναι ότι εμφανίστηκαν νέα κρούσματα σε νέες περιοχές της χώρας και ο άλλος ότι δυστυχώς δεν τηρούνται τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Από την πλευρά του ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι από τα 190 κρούσματα, τα 11 είναι «ορφανά», δηλαδή δεν μπορεί να εντοπιστεί η πηγή μετάδοσης του ιού και εξήγησε ότι τα 9 από αυτά είναι στην Αττική. Ήδη 5 ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της χώρας.
Από την πανδημία η Ελλάδα καταγράφει ήδη έναν νεκρό, ενώ ακόμη 47 ασθενείς που νόσησαν από κορονοϊό κρίθηκε ότι πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο και εξακολουθούν να νοσηλεύονται.
Όσον αφορά τα περαιτέρω μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν να κάνουν με: κλείσιμο εμπορικών κέντρων, καφέ, μπαρ και καφετέριες, μαγαζιά εστίασης εκτός ντελίβερι και take away , βιβλιοθήκες, μουσεία, αθλητικοί χώροι, κέντρα αισθητικής.
Ανοιχτά παραμένουν τα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα, τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία (εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα) και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Όπως σημειώνει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ειδικά μέτρα θα ληφθούν και για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι ανοσοκατεσταλμένοι.