Μεταναστευτικό-προσφυγικό: «Περιορισμένες και υποκινούμενες οι αντιδράσεις»

«Εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο διαλόγου». Αυτό είναι το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους νησιώτες που βρίσκονται στα κάγκελα για την δημιουργία κλειστών ΚΥΤ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπ. Λιβανός μιλώντας χθες στη Βουλή είπε συγκεκριμένα πως «η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη της, εξάντλησε τον διάλογο επί 4 μήνες, και δημιουργεί κλειστά κέντρα, που θα βοηθήσουν τα νησιά και τους νησιώτες, θα διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία και τη δημόσια τάξη».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε χθες, πως  «ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή των κλειστών δομών στα πέντε νησιά, όπως ακριβώς είχαμε ανακοινώσει». Και αυτός αναφέρθηκε στον  εξαντλητικό διάλογο ο οποίος όμως «δεν μπορεί ούτε να διαιωνίζεται, ούτε να αποτελεί άλλοθι αδράνειας. Είναι ανάγκη να κλείσουν, το ταχύτερο δυνατό, οι σημερινές άναρχες δομές. Και για να κλείσουν οι δομές αυτές, είναι ανάγκη να δημιουργηθούν προηγουμένως οι κλειστές».

«Δεν μπορεί να κλείσουν οι υφιστάμενες δίχως να φτιαχτούν νέες., συνέχισε. Και βέβαια δεν μπορεί να μην υπάρχει στα νησιά  καμία δομή. Είναι πρακτικά αδύνατον κάτι τέτοιο.  Δεν υπάρχει άλλη οδός, παρά μόνο η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου. Και βασικός άξονας του σχεδίου αυτού είναι η κατασκευή των κλειστών δομών. Και αυτό είναι πρωτίστως προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

Ξεκίνησαν οι μπουλντόζες

Οι εικόνες με τις μπουλντόζες να ξεκινούν τις εργασίες στους χώρους που έχουν δεσμευθεί σε Λέσβο και Χίο, για την δημιουργία των κλειστών κέντρων, είναι ένα επιπλέον   μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση.

Την ίδια στιγμή για την κυβέρνηση οι αντιδράσεις που υπήρξαν κατά την αποβίβαση των μηχανημάτων στα λιμάνια θεωρούνται περιορισμένες, αν όχι υποκινούμενες. Σε ερώτηση για τα επεισόδια με τα ΜΑΤ ο Στέλιος Πέτσας είπε πως όσοι συμμετείχαν σε αυτά «δεν ήταν απλώς αυθόρμητοι κάτοικοι, αλλά και κάποιοι άνθρωποι που είχαν ρουκέτες- ενδεχομένως λόγω του παραδοσιακού εθίμου στη Χίο- αλλά και μολότοφ».

Το καλοκαίρι

Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να μεταφερθούν επιπλέον μηχανήματα που είναι απαραίτητα για την δημιουργία των κλειστών κέντρων, ενώ εντός του Μαρτίου θα δημοπρατηθεί το κύριο έργο και για τα πέντε νησιά. Η ολοκλήρωση τους αναμένεται το καλοκαίρι, με βάση το σχεδιασμό, και μόνο τότε θα κλείσουν οι σημερινές ανοιχτές δομές με την άθλια εικόνα που παρουσιάζουν. Στα επιχειρήματα που επιστρατεύονται προς τις τοπικές κοινωνίες περιλαμβάνεται η τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, η απόσταση από τον αστικό ιστό και οι προσλήψεις για την λειτουργία τους θα γίνουν με βάση το κριτήριο εντοπιότητας.

Απεργίες και διαδηλώσεις

Εν τω μεταξύ  τόσο η ΟΕΒΕ όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου καλούν τα μέλη τους να βάλουν 24ωρο λουκέτο σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενώ αντίστοιχα καλέσματα έχουν εκδώσει Εργατικό Κέντρο, ΣΕΣΝΟΧ, ΑΔΕΥ και Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου.

Από τις 11 το πρωί της Τετάρτης  κλείνουν οι υπηρεσίες του δήμου Χίου συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση της πλατείας Βουνακίου.

Αποκλεισμό του σημείου στην περιοχή Ζερβού με οχήματα του Δήμου αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Σάμου το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα της Τρίτης (26.2).

Λουκέτο βάζουν και οι υπηρεσίες της Ανατολικής Σάμου από τις 12.00 έως τη λήξη της βάρδιας προκειμένου να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Πυθαγόρα στις 12.30.

Τέλος, το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Λέσβου και το  Εργατικό Κέντρο Λέσβου απευθύνουν αγωνιστικό κάλεσμα στα πλαίσια της Παλλεσβιακής Γενικής Απεργίας. Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς.