Σε αναζήτηση και της «Αικατερίνης Κελέση» η ΕΛ.ΑΣ: Τι διευκρινίζει για το καθεστώς προστασίας και ποιο μήνυμα είχε στείλει η ίδια

Στην αναζήτηση των προστατευόμενων μαρτύρων με τα κωδικά ονόματα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. για βίαιη προσαγωγή στην προανακριτική της Novartis, στην οποία δεν προσήλθαν για κατάθεση, και δεν εντοπίστηκαν ούτε στα κινητά τα οποία έχει η ΕΛ.ΑΣ., αλλά είναι πλέον κλειστά. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες εξακολουθούν να αναζητούνται. Διευκρινίζεται ωστόσο, ότι τα μέτρα προστασίας των μαρτύρων προβλέπουν μόνο την χρήση των κωδικών ονομάτων τους για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους και όχι η παρακολούθηση ή η φύλαξή τους, ενώ η μη εμφάνισή τους, δεν συνιστά λόγω άρσης της προστασίας, την οποίαν έχουν όντες προστατευόμενοι μάρτυρες.

Το μήνυμα της «Αικατερίνης Κελέση»

«Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε με γνωρίζει», αναφέρει χαρακτηριστικά η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», σε δήλωσή της προς την επιτροπή η οποία έχει αποσταλεί στην Βουλή ήδη, από τις 15 Φεβρουαρίου.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους.

Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων.

Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει».

Γιάννης Μπούγας: «Η μη εμφάνιση των μαρτύρων ενισχύει τις ενδείξεις εγκλημάτων»

«Όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την αναζήτηση της αλήθειας, θα αποτύχουν», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Γιάννης Μπούγας, ο οποίος αποχώρησε από τη ΓΑΔΑ, μαζί με τον εισηγητή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη.

«Η μη εμφάνιση των μαρτύρων όχι απλώς δεν αποδυναμώνει, αντίθετα ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνούμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος ενημέρωσε πως η αντιπροσωπεία της προανακρτικής βρέθηκε ενώπιον της άρνησης και της δεύτερης κλητευθείσας μάρτυρος να εξεταστεί ενώπιον τους.

«Αυτό συνέβη και χθες» είπε και επισήμανε ότι η μόνη αρμόδια για την επικοινωνία με τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, είναι η Διεύθυνση Προστασίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Η επιτροπή, όπως αναφέρει το Ελεύθερος Τύπος.gr, απευθύνθηκε στον αρμόδιο υπάλληλο, αφού εξέδωσε ένταλμα βίαιης προσαγωγής, και του ζήτησε, όπως και χθες, την άμεση εκτέλεση του εντάλματος.

Η «Αικατερίνη Κελέση» αναζητήθηκε και δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός της. Το θέμα θα τεθεί αύριο στην συνεδρίαση που έχει προγραμματίσει η Ειδική Επιτροπή.

ΣΥΡΙΖΑ: Μοναδική σκευωρία στην υπόθεση Novartis, η προσπάθεια να μετατραπούν οι θύτες σε θύματα

“Μοναδική πραγματική σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι η προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μετατραπούν οι θύτες του σκανδάλου σε θύματα και οι κατήγοροι σε κατηγορούμενους”, υποστηρίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

“Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξε τον κ. Μητσοτάκη ως μόνο υπεύθυνο για την επιχειρούμενη εκτροπή με την ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία.

Όπως και για την εξόφθαλμη καταστρατήγηση του ελληνικού και ενωσιακού δικαίου για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος”. Συνεχίζει την επίθεση στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά: “…Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να είναι όχι μόνο δολοπλόκος αλλά και διπλά δειλός.

Δειλός απέναντι στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον έχει προκαλέσει ήδη από τον Σεπτέμβρη να τον οδηγήσει αν θέλει σε ειδικό δικαστήριο επειδή τόλμησε να δρομολογήσει τη διαλεύκανση του σκανδάλου Novartis. Δειλός και απέναντι στον κ. Σαμαρά, τον οποίο εξευμενίζει για να αποφύγει την εσωκομματική κρίση στη ΝΔ, καταστρατηγώντας τον νόμο και το Σύνταγμα”.

Και καταλήγει: “Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει κράτος δικαίου, παρά τις προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη να τρομοκρατήσει όσους τολμούν να φέρνουν στο φως σκάνδαλα διαφθοράς”.