Κουκάκι: «Όλα έγιναν νόμιμα - Δημόσιος χώρος οι ταράτσες» λένε από την ΕΛ.ΑΣ

«Όλα έγιναν νόμιμα με την παρουσία εισαγγελικών λειτουργών». Αυτό δήλωσε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της τριπλής επιχείρησης εκκένωσης υπό κατάληψη κτιρίων στο Κουκάκι ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας Θόδωρος Χρονόπουλος και μετά   τις καταγγελίες για χρήση αστυνομικής βίας.

Μάλιστα ο κ. Χρονόπουλος επισημαίνει ότι ο πατέρας που προσήχθη επιχείρησε να αρπάξει το όπλο αστυνομικού, ενώ χαρακτηρίζει «παραπλανητικές» τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Οι αστυνομικοί κατά την είσοδό τους δέχτηκαν επίθεση αρχικά από ένα άτομο και στη συνέχεια από ένα δεύτερο με πέτρες, τούβλα, μεταλλικά αντικείμενα και πυροσβεστήρες. Μετά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων τα άτομα προσπάθησαν να διαφύγουν σε γειτονικό κτίριο και όπως αποδείχθηκε ήταν το πατρικό τους σπίτι. Εκεί εμφανίστηκε ένα τρίτο άτομο το οποίο αποπειράθηκε να πάρει το όπλο άνδρα της αστυνομικής δύναμης. Τα τρία άτομα ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν στην ταράτσα. Οι εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι παραπλανητικές. Δεν υπάρχουν κουκούλες, ούτε γυναικεία παρουσία ούτε αναιτιολόγητη βία. Οι τρεις άντρες έχουν συλληφθεί και προσήχθησαν στην ασφάλεια Αττικής. Τα ευρήματα στην κατάληψη είναι πολύ σοβαρά θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση από την ΕΛΑΣ».

Η καταγγελία

Οι παραπάνω δηλώσεις του εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ, έγιναν λίγη ώρα μετά την σοκαριστική καταγγελία  στον  Ant1, της γυναίκας που είδε τους αστυνομικούς να περνούν χειροπέδες στον άνδρα και τον γιο της, κάνοντας λόγο για εμπόλεμη κατάσταση.

«Κάποια στιγμή μας χτύπησαν το κουδούνι, κατέβηκε ο σύζυγός μου, ήταν τα ΜΑΤ. Του είπαν να περάσουν μέσα από το σπίτι για να μπουν στο διπλανό». Σύμφωνα με τη γυναίκα, ο σύζυγός της ρώτησε τους άνδρες των ΜΑΤ αν είχαν χαρτί εισαγγελέα και όταν του απάντησαν αρνητικά, τους είπε πως αν φέρουν χαρτί εισαγγελέα, θα τους άφηνε να περάσουν.

«Ήμασταν στα παράθυρα και κοιτάζαμε τι γινόταν, κι εμείς και τα παιδιά μας. Κάποια στιγμή ακούσαμε βήματα στην ταράτσα και ανέβηκαν ο άνδρας μου και τα παιδιά μου να δουν τι γίνεται. Ήταν τα ΜΑΤ στην ταράτσα μας», συνέχισε την καταγγελία της η γυναίκα, σημειώνοντας πως ρώτησαν ξανά τα ΜΑΤ αν είχαν χαρτί εισαγγελέα. «Σε απάντηση τους πλακώσανε, τους έβαλαν κάτω και τους τρεις, τους δέσανε τα χέρια και τους πλακώσανε στο ξύλο! Εγώ ανέβηκα να δω τι συμβαίνει και με απείλησαν. Μου είπαν φύγε, κλείσου μέσα γιατί θα σε πετάξουμε από τη σκάλα! Είδα άνθρωπο των ΜΑΤ να έχει πατήσει με το γόνατο το κεφάλι του γιου μου», τόνισε η ίδια.

Μία από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα, όπου φαίνεται ένα άτομο με κουκούλα στο κεφάλι 

Σύλληψη στο Κουκάκι

 

Μπαλάσκας: Δημόσιος χώρος οι ταράτσες

Νωρίτερα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, Σταύρος Μπαλάσκας, με δηλώσεις του στο ethnos.gr υποστήριξε ότι: «οι ταράτσες είναι δημόσιος χώρος, συνεπώς μπορεί η Αστυνομία να προσαγάγει και να συλλάβει άτομα που θεωρεί ότι διέπραξαν κάποιο αδίκημα. Αντιθέτως, δεν μπορεί η Αστυνομία να μπει σε κάποιο σπίτι χωρίς άδεια εισαγγελέα (εκτός και εάν συντελείται κακούργημα). Όπως και δεν μπήκαν οι αστυνομικοί στο σπίτι της οικογένειας, επειδή στην αρχή δεν είχαν άδεια εισαγγελέα και επειδή δεν γινόταν εντός του κάποιο κακούργημα».

Η στιγμή της σύλληψης πατέρα και γιου στην ταράτσα του σπιτιού τους: