Άσφαλτος στρωμένη με Σβαρόφσκι στο Καλλιμάρμαρο - Άμεση δημιουργία 200 «έξυπνων» διαβάσεων

Άσφαλτο στρωμμένη με κρύσταλλα Σβαρόφσκι, φανάρια της ίδιας εταιρείας φτιαγμένα ειδικά για την γενιά που περπατά σκυφτή (head down generation) λόγω συνεχούς χρήσης κινητού και ειδικές διατάξεις ηχοπληροφόρησης, περιλαμβάνει η «πιο σύγχρονη διάβαση πεζών στην Ευρωπαϊκή Ενωση» που εγκαινίασε την Πέμπτη (12/12) μπροστά από το Καλλιμάρμαρο ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Στα εγκαίνια παρέστη και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος που πέρασε την διάβαση πάνω στο αμαξίδιο του, καθώς προβλέπεται και ειδικός εξοπλισμός ειδικά για την διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία.

Αναλυτικά στον εξοπλισμό της «έξυπνης διάβασης» περιλαμβάνονται:

  • Φανάρια για την ρύθμιση της κυκλοφορίας κατασκευασμένα από την Siemens. Περιλαμβάνουν και φωτεινές ενδείξεις που μετρούν ανάποδα τον χρόνο μέχρι να ανάψει το φανάρι από πράσινο σε κόκκινο και αντίστροφα.
  • Ειδική κόκκινη λάμπα που ανάβει για τους πεζούς μαζί με τον «Σταμάτη». Αυτή η λάμπα (από την εταιρία Σβάρκο, θυγατρική της Σβαρόφσκι) φωτίζει την άσφαλτο και έχει σκοπό να προειδοποιεί όσους περπατούν σκυφτοί λόγω προσήλωσης στην οθόνη του κινητού τους. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, ο εθισμένος στο κινητό πεζός να σηκώσει το κεφάλι για να δει αν το φανάρι είναι κόκκινο αλλά απλώς βλέπει την αντανάκλασή στην άσφαλτο. Οταν είναι μέρα, πάντως, καλύτερα να σηκώνει το κεφάλι…
  • Συσκευές ηχοπληροφόρησης προσαρμοσμένες σε κάθε φανάρι. Αυτές παράγουν ήχο που πληροφορεί όσους έχουν προβλήματα όρασης για το αν πρέπει να σταματήσουν ή να προχωρήσουν στην διάβαση. Παράλληλα, η ίδια συσκευή έχει από κάτω κουμπί που με το πάτημά του ενημερώνει τον πεζό για το ακριβές σημείο της πόλης που βρίσκεται (π.χ. Κόμβος Καλλιμάρμαρου με κατεύθυνση προς Ηρώδου Αττικού).
  • Φωτεινές λάμπες που είναι καρφωμένες στην άσφαλτο ακριβώς εκεί που αρχίζει η διάβαση. Εκπέμπουν έντονο κόκκινο φως όταν το φανάρι είναι κόκκινο για τα οχήματα και αποτελούν πρόσθετο στοιχείο προειδοποίησης για τους οδηγούς. Αντίστοιχα τέτοια φώτα έχουν τοποθετηθεί και στην διάβαση πεζών που συνδέει την Πλατεία Συντάγματος με τον πεζόδρομο της Ερμού.
  • Η διάβαση είναι βαμμένη λευκή με ειδική μπογιά που περιέχει μέσα κρυστάλλους Σβαρόσφσκι. Ο σκοπός δεν είναι η δημιουργία πολυτελούς…ατμόσφαιρας αλλά η πρόκληση της μέγιστης αντανάκλασης για να προειδοποιεί τους οδηγούς ότι πρέπει να προσέχουν τους πεζούς.
  • Μετεωρολογικό σταθμό και σταθμό μέτρησης μικροσωματιδίων που θα στέλνει απευθείας δεδομένα για τον καιρό και την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο νέο Κέντρο Διαχείρισης της Κυκλοφορίας και Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής που εγκαινίασε νωρίτερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Αττικης Γ. Πατούλης με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.
mpolari.jpg
Πηγή: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Άμεση δημιουργία 200 διαβάσεων

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα και τα ακριβά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, ο κόμβος που δημιουργήθηκε πιλοτικά αντιστοιχεί σε αξία 50.000 ευρώ. Αν συνυπολογιστούν και κάποιες εργασίες που έγιναν στην διάβαση Πλατείας Συντάγματος-Ερμού η αξία ανεβαίνει στις 70.000 ευρώ. Αρμόδιοι της Περιφέρειας, πάντως, τόνιζαν ότι δεν σημαίνει πως θα χρησιμοποιηθούν τα ίδια υλικά όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα για την μετατροπή εκατοντάδων διαβάσεων σε «έξυπνες» στην Περιφέρεια Αττικής.

Στην ομιλία του, ο κ.Πατούλης τόνισε ότι η Περιφέρεια μεριμνά για την οδική ασφάλεια και την διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρίες και υποσχέθηκε ότι διαβάσεις πεζών σαν και αυτήν που εγκαινίασε σήμερα θα δημιουργηθούν άμεσα σε 200 σημεία του οδικού δικτύου. Συνολικά, υπολογίζεται ότι η Περιφέρεια διαθέτει πάνω από 2.000 διαβάσεις πεζών που σήμερα εξυπηρετούνται με πολύ χαμηλές προδιαγραφές τόσο ως προς τα φανάρια αλλά και αναφορικά με την άσφαλτο και την διαγράμμιση.

Σύγχρονο κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας

Παρουσιάζοντας το μεσημέρι το νέο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας στην Πλατεία Αμερικής, ο κ. Πατούλης το χαρακτήρισε ως «την πιο σύγχρονη πρότυπη υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου με εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις φωτισμού και εξοπλισμού, προσβασιμότητα και ασφάλεια των εργαζομένων». «Αυτό είναι η Αρχή μιας αμφίδρομης σχέσης συνεργασίας για τη ψηφιακή διακυβέρνηση και την ηλεκτρονική κατάθεση δικαιολογητικών και την ηλεκτρονική παραλαβή πιστοποιητικών από τους πολίτες της Αττικής» ανέφερε, απευθυνόμενος στον κ. Πιερρακάκη και επισήμανε ότι το κέντρο αποτελεί ένα μόνο κρίκο στην αλυσίδα των έργων που θα δρομολογήσει η Περιφέρεια για τη βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας αλλά και την διευκόλυνση των μετακινήσεων των πολιτών.