Προσφυγικό-Μεταναστευτικό: Παράλληλη λειτουργία παλιών και νέων δομών στα νησιά

Έγγραφο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη προς την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Dunja Mijatovic για το προσφυγικό και τα hot spots, ήρθε στην δημοσιότητα. Σύμφωνα με τον Γιάννη Συνάνη του lesvosnews , πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν τα κέντρα κλειστού τύπου παράλληλα με τις υπάρχουσες στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει δώσει διαβεβαιώσεις, ότι θα κλείσουν τα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας και θα δημιουργηθούν οι νέες δομές κλειστού τύπου.

Οι δήμαρχοι πάντως των πέντε ακριτικών νησιών, που δέχονται προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές καθημερινά, με κοινή τους επιστολή είπαν «όχι» στη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά τους, ενώ και η Κομισιόν έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τα «κλειστού τύπου» κέντρα επαναπροώθησης μεταναστών στους οποίες δεν θα δίνεται άσυλο.

Απαντώντας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για ταυτόχρονη λειτουργία υπαρχουσών και υπό κατασκευή δομών.

«Η Μόρια θα κλείσει. Το Βαθύ θα κλείσει. Θα κλείσουν όταν θα είναι έτοιμες οι νέες δομές, σύμφωνα με τον ήδη ανακοινωθέντα κυβερνητικό σχεδιασμό.

Μέχρι τότε ανοικτές και κλειστές δομές θα λειτουργούν παράλληλα, όπως γινόταν και όλα αυτά τα χρόνια, και επί ΣΥΡΙΖΑ κι ας το αρνιόταν. Αυτή ακριβώς η προσωρινή παράλληλη λειτουργία επεξηγείται και στην επιστολή προς την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κυρία Μιγιάτοβιτς»