200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση: Τα «δυνατά» ονόματα που θα βοηθήσουν την χώρα να επανασυστηθεί

Αν και τα ονόματα κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό, σημαντικές είναι οι προσωπικότητες που θα συμμετάσχουν στην επιτροπή «Ελλάδα 2021». Ένας από τους συμμετέχοντες θα είναι ο παγκόσμιας φήμης ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ, επί χρόνια καθηγητής και πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και συγγραφέας βιβλίων με σημείο αναφοράς την Ελλάδα, αλλά και ο διεθνούς φήμης πολιτικός επιστήμονας Στάθης Καλύβας καθηγητής στο Γέιλ και την Οξφόρδη, σύμφωνα με το iefimerida.gr.

Παράλληλα, ανάμεσα τα πρόσωπα που προσέγγισε η επικεφαλής της επιτροπής κ. Γιάννας Αγγελοπούλου είναι ο πανεπιστημιακός Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, με τον πρώην βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών να έχει αποδεχθεί την πρόταση. Θετικά απάντησε στην πρόταση για συμμετοχή στην επιτροπή «Ελλάδα 2021» και ο καθηγητής κοινωνιολογίας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (London School of Economics) Νίκος Μουζέλης.

Άλμα προς τα εμπρός

Με τον εορτασμό της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση δίνεται η ευκαιρία στη χώρα να σηματοδοτήσει ένα άλμα προς τα εμπρός, προς την ανάπτυξη, την ευημερία και την πρόοδο και να μην περιοριστεί σε κιτς δρώμενα που θα ανακυκλώνουν την εσωστρέφεια.

«Το 2021 είναι μια ευκαιρία για τη χώρα να ξανασυστηθεί στη διεθνή κοινότητα μετά την πολυετή κρίση», όπως το έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ανακοίνωσε την σχετική πρωτοβουλία. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Να εδραιώσει η χώρα ένα νέο πρόσωπο προς το εξωτερικό, αφήνοντας πίσω τις δραματικές στιγμές που έζησε τα προηγούμενα χρόνια και την εικόνα ενός κράτους που χρειάζεται την συνδρομή των εταίρων του για να σταθεί στα πόδια του.
Όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά, η νομοθετική ρύθμιση για την συγκρότηση της Επιτροπής, στόχος είναι «η δημιουργία ενιαίας εικόνας branding της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους».

Πότε θα αρχίσουν οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια

Η έναρξη των εκδηλώσεων, για τον εορτασμό 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, θα ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου 2021 με τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης και με μια εμβληματική έκθεση αφιερωμένη στην ελληνική επανάσταση.