Θρίλερ στη Λέρο: Κανείς δεν μπαίνει, κανείς δεν βγαίνει - Τα τρία βασικά σενάρια για την κλοπή βαρέως οπλισμού

Με «σφραγισμένη» την βάση του Πολεμικού Ναυτικού της Λέρου, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για την «εξαφάνιση» βαρέως οπλισμού  από Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων

Στην μονάδα από το απόγευμα της Δευτέρας κανείς δεν βγαίνει προς τα έξω και λαμβάνονται καταθέσεις από το προσωπικό που υπηρετεί στο νησί. Δυο αντιαρματικά όπλα, χειροβομβίδες, εκρηκτικά διαφόρων τύπων, αριθμός σφαιρών και άλλα αντικείμενα στα οποία έχουν εξειδικευτεί στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των απολεσθέντων.

Πολλοί έχουν σπεύσει να μιλήσουν για τροφοδοσία νέας τρομοκρατικής οργάνωσης, με την αντιτρομοκρατική να ξεκαθαρίζει από τις έως τώρα έρευνες πως δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Οι καταθέσεις δίνονται στο στρατιωτικό προσωπικό- με ανωτάτους Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού να ηγούνται της προανακριτικής έρευνας, αλλά και στις αστυνομικές αρχές.

Σε 10 άτομα

Για να δοθούν οι απαντήσεις η έρευνα έχει επικεντρωθεί σε περίπου 10 πρόσωπα που είχαν πρόσβαση στην αποθήκη πυρομαχικών την τελευταία διετία. Για την αναζήτηση πιθανών κινήτρων οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής και οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν αναλάβει την έρευνα χρησιμοποιούν μεθόδους που θυμίζουν το αμερικανικό… CSI φιλοτεχνώντας το προφίλ αυτών των 10 προσώπων αλλά και αναζητώντας πιθανά κίνητρα, λάθη ή παραλείψεις που ενδεχομένως διευκόλυναν την κλοπή του στρατιωτικού υλικού.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» οι αρμόδιες αρχές εστιάζουν σε τρία βασικά σενάρια εστιάζουν οι αρμόδιες αρχές τις έρευνές τους, σχετικά με την κλοπή βαρέος οπλισμού από την Λέρου, που έχει προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση στις ένοπλες δυνάμεις και την ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πιο ισχυρό, στην παρούσα φάση θεωρείται το ενδεχόμενο συνεργασίας των δραστών με πρόσωπο από το εσωτερικό της μονάδας.

Αντίθετα, λιγότερες πιθανότητες εκτιμάται ότι συγκεντρώνει το σενάριο η επιχείρηση να έγινε από πρόσωπα που συνδέονται με κάποια τρομοκρατική οργάνωση.

Ταυτόχρονα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη δράση να αποτελεί εκτέλεση σχεδίου από δρώντες που εδρεύουν σε κάποια άλλη χώρα.

Αλλωστε, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι εκτός της Αντιτρομοκρατικής, που έφτασε χθες στο νησί, και των υπηρεσιών του Πολεμικού Ναυτικού, στην υπόθεση συνδράμουν και υπηρεσίες ξένων χωρών.

Σε κάθε περίπτωση, από τις πρώτες ώρες των ανακρίσεων, αποκλείστηκε το πλέον αθώο ενδεχόμενο, δηλαδή κάποιο λογιστικό λάθος στην καταμέτρηση του οπλισμού.