Η Κυρία Κλητήρας «έκλεισε» την Βουλή των Κοινοτήτων

Ντυμένη στα μαύρα, με χρυσές αλυσίδες στο λαιμό και κρατώντας μια μαύρη ράβδο έφτασε στην αίθουσα της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων μέσα στην νύχτα για να ξεκινήσει η διαδικασία αναστολής της λειτουργίας της.

Η «παράξενη» γυναίκα απευθύνθηκε στον πρόεδρο και τον κάλεσε  να την ακολουθήσει στη Βουλή των Λόρδων.

Ποια είναι όμως αυτή η περίεργη φιγούρα και ποιόν ρόλο διαδραματίζει στα κοινοβουλευτικά πράγματα του Ηνωμένου Βασιλείου;

Πρόκειται για την Κυρία Κλητήρα ή την «Μαύρη Ράβδο», υπάλληλο της Βουλής των Λόρδων.

Η κατά κόσμον Σάρα Κλαρκ είναι η πρώτη γυναίκα από το 1350 που κατέχει τον συγκεκριμένο τίτλο. Ο ρόλος της στην προκειμένη περίπτωση ήταν να καλέσει τους εκπροσώπους της Βουλής των Κοινοτήτων να παρευρεθούν στη Βουλή των Λόρδων. Ο εκάστοτε υπάλληλος που φέρει τον τίτλο κρατάει και μια μαύρη ράβδο από έβενο εξ’ού και το όνομα  «Black Rod» (μαύρη ράβδος). Η εν λόγω θέση δημιουργήθηκε το 1350, αλλά οι αρμοδιότητες που έχει μέχρι σήμερα οριστικοποιήθηκαν το 1522.

Ο/H Black Rod είναι πιο γνωστός για το άνοιγμα του Κοινοβουλίου, όταν χτυπά την πόρτα της Βουλής των Κοινοτήτων, με σκοπό να καλέσει τους βουλευτές για την ομιλία της Βασίλισσας.Επίσης, είναι υπεύθυνος κυρίως για τον έλεγχο της πρόσβασης και της διατήρησης της τάξης μέσα στο Σώμα των Λόρδων, καθώς και για τα τελετουργικά που λαμβάνουν χώρα σε αυτό.

 Η δήλωση τη βασίλισσας

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η αναστολή της λειτουργίας της Βουλής των Κοινοτήτων είναι μια συνηθισμένη διαδικασία που λαμβάνει χώρα περίπου κάθε φθινόπωρο. Ωστόσο απαιτείται ένα περίπλοκο τελετουργικό. Εκπρόσωποι της Βασίλισσας διαβιβάζουν στη Βουλή των Κοινοτήτων μια γραπτή της δήλωση. Καθώς η Βασίλισσα (ή εκάστοτε βασιλιάς) δεν έχει εκλεγεί, δεν προβλέπεται να εισέλθει αυτοπροσώπως στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Σάρα Κλαρκ με την ενδυμασία της Black Rod

Στη συνέχεια η Βουλή των Λόρδων θα ζητήσει από την «Lady Usher of the Black Rod», όπως είναι ο επίσημος τίτλος της, να μεταβεί στη Βουλή των Κοινοτήτων και να ζητήσει να μεταβεί αντιπροσωπεία τους στη Βουλή των Λόρδων. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της Βασίλισσας θα διαβάσουν στο Σώμα τη δήλωσή της καθώς και τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν στην κοινοβουλευτική περίοδο που πρόκειται να ολοκληρωθεί.

Κάθε νομοσχέδιο συνοδεύεται από τη γαλλο – νορμανδική φράση «La Reine le veut» (η Βασίλισσα το επιθυμεί), μια από τις ελάχιστες φράσεις στα γαλλικά που ακούγονται στο βρετανικό κοινοβούλιο και ανάγονται στην εποχή πριν το 1488, όταν οι δικαστικές αποφάσεις αναγράφονταν στα γαλλικά.