Άνιση μάχη με την φωτιά στην Εύβοια - Εντολή εκκένωσης για δύο χωριά

Το βλέμμα και η αγωνία όλων είναι στραμμένο στη φορά αλλά και στην ένταση του ανέμου.  Τα μποφόρ, υψηλής έντασης έχουν βόρεια και δυτική κατεύθυνση και οδηγούν τις φλόγες μέσα σε ένα παρθένο πευκοδάσος το οποίο καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη Οι καπνοί έχουν φτάσει μέχρι και την Αττική.

Μια πραγματική οικολογική καταστροφή συντελείται εδώ και 12 ώρες στην Εύβοια. Η φωτιά, κοντά στα Ψαχνά, που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης (13.08.2019) καίει χωρίς σταματημό ένα παρθένο πευκοδάσος Natura, καταφύγιο άγριας ζωής. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται συνεχώς αλλά οι ισχυροί άνεμοι και ο πολύ πυκνός καπνός κάνουν το έργο τους πολύ δύσκολο.

Με εντολή του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, εκκενώνονται δυο χωριά, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. Από νωρίς άλλωστε οι κάτοικοι των δυο χωριών, όπως και του Σταυρού, είχαν ειδοποιηθεί να είναι έτοιμοι να απομακρυνθούν.

Τα χωριά δεν κινδυνεύουν άμεσα είπε στον ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, αλλά θεωρήθηκε πως είναι καλύτερο για τους ίδιους να απομακρυνθούν.

Δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Στερεάς που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο καθώς η φωτιά είναι σε δύσβατη περιοχή που δεν μπορούν να την πλησιάσουν.

Το βάρος έχει πέσει στις εναέριες δυνάμεις αλλά κι αυτές αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία κυρίως από τους πυκνούς καπνούς με συνέπεια να μην επιτρέπουν στους πιλότους να πλησιάσουν πολύ κοντά τις εστίες για καλύτερα αποτελέσματα.

Στην περιοχή  σπεύδει  ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Αν και δεν είναι ακόμη γνωστό από τι προκλήθηκε η φωτιά, υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμό. Η πυρκαγιά μάλιστα ξεκίνησε από σημείο κοντά σε δρόμο, όπου μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας. Έτσι, από νωρίς το πρωί είναι στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε την έρευνα για την έναρξη της φωτιάς