Απίστευτο αλλά τραγικά αληθινό: Το επιχειρησιακό σχέδιο της Πυροσβεστικής για το 2019, έκτασης 223 σελίδων, που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», δεν περιλαμβάνει το Μάτι ως περιοχή όπου πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε προσοχή, το φετινό καλοκαίρι, από τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης.

Κι όλα αυτό παρά την περσινή τραγωδία με τους 102 νεκρούς αλλά και γεγονός ότι στην περιοχή αυτή υπάρχει η πευκόφυτη τοποθεσία του Αγίου Ανδρέα, στο Ζούμπερι κ.λπ., που μπορεί να απειλήσει ξανά τους πυρόπληκτους κατοίκους του!

Επιπλέον δεν μνημονεύεται κανένα σχέδιο διάσωσης πολιτών σε οποιαδήποτε περιοχή της Αττικής, ενώ δεν υπάρχει και μνεία για τον νέο αριθμό «112» έκτακτης ανάγκης. Στην έκθεση αυτή αποκαλύπτεται ότι δεκάδες οχήματα της Πυροσβεστικής είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών, ενώ περιπολικά της δεν μπορούν να κινηθούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Επιπλέον διαπιστώνεται ότι δεν έχει συγκροτηθεί το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, που είχε θεωρηθεί η νέα καινοτομία της κυβέρνησης, για να αποφεύγονται οι καταστροφικές πολύνεκρες πυρκαγιές. Κι αυτό γιατί δεν έχει εκδοθεί η διαταγή του αρχηγού του Πυροσβεστικού.

«Εκτός» η Ελλάδα

Εντωμεταξύ, ερωτήματα εγείρει η μη συμμετοχή της Ελλάδας στον κοινό ευρωπαϊκό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών που εγκαινιάζεται σήμερα και σκοπό έχει να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές στην Ε.Ε. ενόψει του καλοκαιριού.

Ο στόλος, που αυτή τη στιγμή αποτελείται από επτά αεροσκάφη από την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και έξι ελικόπτερα από τη Σουηδία, τίθεται σε λειτουργία μεταβατικά, ενώ τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται προσθήκη επιπλέον υλικού.

Η Ελλάδα, αν είχε προχωρήσει με τη συμμετοχή της στο rescEU και έθετε και αυτή μέρος του στόλου της στη διάθεση των υπολοίπων κρατών-μελών που συμμετέχουν, θα επιβαρυνόταν ελάχιστα οικονομικά, καθώς το κόστος, όταν τα αεροσκάφη βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, καλύπτεται κατά 75% από την Ε.Ε. και κατά 75% όταν ο μηχανισμός τίθεται σε λειτουργία, ενώ τα οφέλη θα ήταν πολύ μεγάλα. Εκτός από τη δυνατότητα συμμετοχής στον κοινό στόλο, ως μέρος του rescEu η Ελλάδα θα μπορούσε να συμμετάσχει και σε προγράμματα πρόληψης, που είναι τόσο αναγκαία στη χώρα με την ανάπτυξη εθελοντικών ομάδων, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση πυρκαγιών.