Η συνταγή της ημέρας: Σπιτική παραδοσιακή Λαγάνα από τον Πέτρο Συρίγο

Το αγαπημένο παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας, η λαγάνα, ταιριάζει μοναδικά με τον ταραμά και τα υπόλοιπα εδέσματα της ημέρας.

Φτιάξτε την σπιτική από σήμερα, ώστε να «πάρει» θέση στο αυριανό τραπέζι από νωρίς.

Τα υλικά:

60 γραμμ. νωπή μαγιά
½ φλιτζ. ζεστό νερό
2 κούπες χλιαρό νερό
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Σουσάμι μαύρο και άσπρο

Η διαδικασία:

Διαλύετε τη μαγιά σε ζεστό νερό και έπειτα ρίχνετε λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός και σκεπάζετε το μίγμα με μεμβράνη. Αφήνετε για 12 ώρες σε ζεστό μέρος.

Ρίχνετε σε μια λεκάνη το κοσκινισμένο αλεύρι και το αλάτι κάνοντας μια λακκούβα και στο κέντρο ρίχνετε τη ζάχαρη, το λάδι, το μίγμα της μαγιάς που έχετε ετοιμάσει και 2 κούπες χλιαρό νερό. Ζυμώνετε μέχρι να πετύχετε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

Χωρίζετε τη ζύμη σε 3 μπάλες και τις σκεπάζετε. Αφήνετε μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (1 ώρα περίπου). Απλώνετε σε αλευρωμένη επιφάνεια με πλάστη την κάθε μπάλα στο σχήμα της λαγάνας και τις βάζετε σε ταψιά του φούρνου σας.

Σκεπάζετε και αφήνετε μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (40 λεπτά περίπου). Έπειτα, τις πατάτε βαθιά με τα δύο δάχτυλα σε διάφορα σημεία, τις αλείφετε με λίγο νερό και τις πασπαλίζετε με σουσάμι να κολλήσει. Ψήνετε για 15-20 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Και του χρόνου…

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος