H συγκλονιστική ομιλία του Γιάννη Μπεχράκη στην TEDxAthens 2013, για εκείνον τον θάνατο, που δεν τον άγγιξε... (Video)

Βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή των μαχών, του πολέμου, της αδικίας, του κινδύνου, της πιο ασύλληπτης αγριότητας του κόσμου. Παρέμενε εκεί, ακόμα και όταν οι άλλοι έφευγαν.

Η μοναδική ματιά του, απέναντι στο κόσμο και τα πράγματα, εισχωρούσε με υψηλά level ποίησης και κατανόησης στην ίδια την ματιά των κατατρεγμένων και απαθανάτιζε την γυμνή αλήθεια, μπαίνοντας σχεδόν στο πετσί τους.

Ο Γιάννης Μπεχράκης βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπος με τον θάνατο, πάλεψε πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του κι ενώ το αμείλικτο του κόσμου, δεν κατάφερε να τον νικήσει, τον νίκησε τελικά εκείνη η άνιση, κατά το δημοσιογραφικό κλισέ, μάχη με τον καρκίνο. Ο Γιάννης Μπεχράκης έκλεισε για πάντα το καταπράσινο και διεισδυτικό στην αλήθεια βλέμμα του, το Σάββατο 2 Μαρτίου. Ήταν μόλις 58 χρόνων.

Μία μόνο από τις φορές, που είδε το θάνατο από πολύ κοντά, που τον ένιωσε στο πετσί του, καθώς είδε μπροστά του να εκτελείται ο καλύτερός του φίλος Κερτ Σορκ, ήταν το 2000, στη ζούγκλα των ματωμένων διαμαντιών της Σιέρα Λεόνε.

Ο φωτορεπόρτερ, ένας μάγος, που κατείχε και τίμησε όσο λίγοι τη δύναμη της εικόνας, μίλησε συγκλονιστικά, όσο μπορούν να χωρέσουν τα λόγια για την εμπειρία του, αυτή στην TEDxAthens του 2013.

Ήταν η εποχή, που στην αφρικανική χώρα με τα τεράστια κοιτάσματα διαμαντιών, ο εμφύλιος πόλεμος μαινόταν ήδη επί οκτώ χρόνια και ομάδα του Reuters έπεσε σε μια ενέδρα που έστησαν οι αντάρτες. Ο ίδιος σώθηκε από θαύμα, όμως είδε τον φίλο του Κερτ Σορκ να πέφτει νεκρός από σφαίρες δίπλα του.

Με τον λυγμό στη φωνή του διηγείται πώς έζησε το περιστατικό και η εμπειρία γι’ αυτούς που τον ακούν είναι συγκλονιστική.

Δείτε τη συγκλονιστική ομιλία του Γιάννη Μπεχράκη – TEDxAthens 2013:

 

Αμέσως μετά, αφού γλίτωσε «ως εκ θαύματος», τρέχοντας ακόμα, στη σωτηρία, ή στο πουθενά, ο κορυφαίος φωτορεπόρτερ έβγαλε μια selfie, απαθανατίζοντας ακριβώς τη στιγμή, που ξέφυγε από το θάνατο:

behrakis-pic-sierra-leone
«Σέλφι» φωτογραφία του Γιάννη Μπεχράκη, αμέσως μόλις έχει σωθεί από ενέδρα ανταρτών στην Σιέρα Λεόνε, όπου σκοτώθηκε μπροστά του ένας από τους καλύτερους φίλους φίλους του, ο Κερτ Σορκ

 

«Αυτό που έχασα ήταν δύο πολύ καλοί μου φίλοι, ο ένας ήταν ο Κερτ, αδερφικός φίλος, και θέλω να αφιερώσω αυτή την ομιλία στον Κερτ και στον Μιγκέλ που πέθαναν και με βοήθησαν.

Ο Κερτ έφαγε τις σφαίρες για μένα και γι’ αυτό τον κουβαλάω πάντα μαζί μου», είπε στο τέλος της συγκλονιστικής του ομιλίας, που έκλεισε με τι άλλο; Μια φωτογραφία: Τη φωτογραφία του φίλου και συνεργάτη Κερτ, να υψώνει το ποτήρι του, προς τους παριστάμενους, που χειροκροτούσαν όρθιοι και συγκινημένοι, επί ώρα…

reuters-behrakis-filos-siera-leone
Ο Κερτ Σορκ και ο Γιάννης Μπεχράκης, σε δείπνο της Overseas Press Club (OPC) στην Νέα Υόρκη