Σύλληψη δράστη της δολοφονίας Σταματιάδη - Πώς ένα αγριογούρουνο οδηγεί στην εγκληματική συμμορία

Μια άγρια, όσο και επηρμένη ανάρτηση κυνηγών στο Facebook, σχεδόν έναν χρόνο πριν οδήγησε στον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός εκ των δολοφόνων του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη.

Συγκεκριμένα στις 2 Μαρτίου πέρσι, ο συλληφθείς στις Βρυξέλλες δολοφόνος (φωτογραφία), ανέβασε στο facebook φωτογραφίες από το αγριογούρουνο που είχε σκοτώσει στην Αρκαδία, μαζί με άλλους, με τους οποίους είχαν πάει στην περιοχή με ένα κλεμμένο τζιπ.

agriogourouno_art_new_2

Εκεί σκότωσαν το αγριογούρουνο με το ίδιο εννιάρι πιστόλι, το οποίο θα χρησιμοποιούσαν έναν μήνα μετά θα χρησιμοποιούσαν για να κόψουν το νήμα της ζωής του Αλέξανδρου Σταματιάδη, μέσα στο σπίτι του στην Κηφισιά.

Οι Αλβανοί δολοφόνοι είχαν εγκαταλείψει το κλεμμένο τζιπ, χωρίς όμως, να προσέξουν ότι δύο από τους κάλυκες από τις σφαίρες που είχαν ρίξει στο αγριογούρουνο, είχαν πέσει στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

Όταν το κλεμμένο όχημα εντοπίσθηκε, είχε πλέον δολοφονηθεί ο Αλέξανδρος Σταματιάδης. Οι δύο υποθέσεις δεν μπορούσαν βεβαίως να συνδεθούν. Όμως, αυτό που άλλαξε τα δεδομένα ήταν ο εντοπισμός των δύο καλύκων, αλλά και ιχνών αίματος στο αυτοκίνητο. Οι κάλυκες ταυτίστηκαν με το εννιάρι με το οποίο  πυοροβολήθηκε ο Αλέξανδρος Σταματιάδης.

Το αίμα, όμως, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν ανθρώπινο, αλλά μετά από εργαστηριακές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι προερχόταν από αγριογούρουνο. Έχοντας στοιχεία ότι οι δολοφόνοι του Σταματιάδη είχαν ποινικό παρελθόν, οι αστυνομικοί άρχισαν να αναζητούν ακόμη περισσότερα στοιχεία παντού, ώσπου τελικά εντόπισαν στο facebook τις φωτογραφίες με το θήραμα – τρόπαιο.

Η επιχείρηση είχε πάρει το όνομα sus scrofa (η επιστημονική ονομασία του αγριογούρουνου) και άρχιζε η «παρέλαση» υπόπτων στην ασφάλεια, όπου πάνω από εκατό άτομα εξετάστηκαν μέχρι να ταυτοποιηθούν οι δολοφόνοι.

Όπως έγινε γνωστό  η σπείρα των ληστών είχε συνολικά έντεκα άνδρες μέλη και μία Ρουμάνα: Ταυτοποιημένοι είναι οι δέκα άνδρες, που είναι Αλβανοί, και η Ρουμάνα, ενώ το δωδέκατο μέλος είναι αγνώστων στοιχείων. Από αυτούς έχουν συλληφθεί οι οκτώ στην Ελλάδα  και ένας στο Βέλγιο.

Στη δολοφονία του Αλέξανδρου Σταματιάδη μετείχαν τέσσερα από τα μέλη της συμμορίας. Ο ένας συνελήφθη στο Βέλγιο, οι άλλοι δύο έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και ο τέταρτος δεν έχει ταυτοποιηθεί. Ο συλληφθείς στο Βέλγιο είχε πλαστή ελληνική ταυτότητα. Σύμφωνα με την αστυνομία είναι ζήτημα χρόνου να συλληφθούν οι δύο από τους δράστες που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

Οι τρεις ταυτοποιημένοι δράστες της δολοφονίας Σταματιάδη είχαν ποινικό παρελθόν με κλοπές και διαρρήξεις. Και οι τρεις, γνωρίζοντας ότι η αστυνομία είχε τα στοιχεία τους και DNA έφυγαν από την Ελλάδα το ίδιο βράδυ που κατάφεραν τα δολοφονικά χτυπήματα στον Αλέξανδρο Σταματιάδη.

Οι τέσσερις δολοφόνοι είναι μέλη δωδεκαμελούς συμμορίας, στην οποία μετείχε και μία γυναίκα από τη Ρουμανία η οποία φέρεται να είχε το ρόλο της διοχέτευσης των κλοπιμαίων σε διάφορα ενεχυροδανειστήρια και κλεπταποδόχους.

Η συμμορία σύμφωνα με την αστυνομία διέπραττε ληστείες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Πελοποννήσου, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας. Μετά τη δολοφονία Σταματιάδη άλλαξαν μεθοδολογία και επιχειρώντας να διατηρήσουν πιο χαμηλό προφίλ  άρχισαν να χτυπούν πανηγύρια.