Συναγερμός: 12 νεκροί από γρίπη μέσα σε μια εβδομάδα!

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά την έξαρση της μετάδοσης του ιού της γρίππης , αφού μέσα σε μία μόλις εβδομάδα πέθαναν 12 άνθρωποι ενώ τα  θύματα στο σύνολό τους έφτασαν τα 18.

Τα νέα κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ την περασμένη εβδομάδα ανήλθαν σε 40, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι και φέτος τα επίπεδα εμβολιασμού παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα και  εκφράζουν φόβους ότι αριθμός των θυμάτων αναμένεται να ξεπεράσει τους 42 της περσινής σεζόν

Σύσκεψη

Ενδεικτικό της σοβαρότητος της κατάστασης είναι το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας σήμερα.

Στην συνάντηση με τη συμμετοχή του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου, παρουσιάστηκαν τα τελευταία δεδομένα της εποχικής γρίπης και ετέθη θέμα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Η σύσκεψη κατέληξε στην ανάγκη εφαρμογής των ακόλουθων μέτρων:

– Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα, ηλικία άνω των 60 ετών κ.τ.λ.) θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, παρότι η συνιστώμενη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το φθινόπωρο κάθε έτους. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

– Απαιτείται άμεση αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και έγκαιρης χορήγησης αντιικών, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού,
α) σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και
β) σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα γρίπης.

– Είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντηλο, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς), η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πλήρης ανάρρωση των ασθενών μέχρι την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.