Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ συναντά τη βραβευμένη από το ΣΕΝ μαθήτρια Μαρία Κοκάλα

Το Σεπτέμβριο του 2014, όταν η 15χρονη Μαρία Κοκάλα, από το χωριό Σφενδάμη της Πιερίας ξεκίνησε -μαζί με τους συμμαθητές της- να δημιουργεί τη δική της Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» με την καθοδήγηση του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή η απόφαση θα άλλαζε τη ζωή της…

 Ότι θα κατακτούσε ευρωπαϊκό βραβείο «Ηγετικής Προσωπικότητας» από το Junior Achievement Europe ως Πρόεδρος της μαθητικής «επιχείρησης» Smileybin, ότι θα κέρδιζε υποτροφία 20.000 ευρώ από το ΣΕΝ/JA Greece, ότι θα πήγαινε στο Προεδρικό Μέγαρο και θα δεχόταν τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου.

Αυτή η καταπληκτική πορεία, της έδωσε το «εισιτήριο» και για μια ακόμα «μαγική» συνάντηση. Με τη Μεγάλη Ελληνίδα, την πρώτη γυναίκα Πρύτανη όλων των Πανεπιστημίων του Παρισιού, κυρία Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.  Η κυρία Αρβελέρ, θαύμασε τη μικρή Μαρία για τα επιτεύγματά της και με χαρά τη δέχθηκε στο γραφείο της στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019. Τη συνάντηση αυτή οραματίσθηκε και εργάστηκε για να πραγματοποιηθεί, ο κ. Κάρολος Μαρκουϊζος, εθελοντής στο ΣΕΝ/JA Greece και εκπρόσωπος στην Ελλάδα του MDRT, του παγκόσμιου οργανισμού «επίλεκτων» επαγγελματιών του χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού κλάδου.

Η συνάντηση της 92χρονης εμβληματικής Ελληνίδας που έχει καταφέρει τα μέγιστα στη ζωή της με το 17χρονο κορίτσι που τώρα ξεκινά να υλοποιεί τα όνειρά του, ήταν συγκινητική. Η συνομιλία τους βιντεοσκοπήθηκε και θα μεταδοθεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο τουMDRT που θα πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου 2019 στο Divani Caravel. Η Μαρία Κοκάλα θα είναι ομιλήτρια στο συνέδριο και θα είναι εκεί για να την καμαρώσουν οι γονείς και οι αδελφές της.

Τι είπε η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ στη Μαρία Κοκάλα

Η 17χρονη σήμερα Μαρία, μαθήτρια της Γ’ Λυκείου στο ΓΕΛ Κορινού Πιερίας, διαβάζει μέρα-νύχτα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Στόχος της είναι η εισαγωγή της στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγκινήθηκε πολύ με τις τρείς πρώτες κουβέντες που άκουσε από την κυρία Αρβελέρ: «Θα τα καταφέρεις», της είπε, κοιτώντας την με αγάπη. «Το γλυκό της βλέμμα, οι λέξεις αυτές, από τα χείλη της κυρίας Αρβελέρ, που την παρακολουθώ και τη θαυμάζω απεριόριστα, μου έδωσαν τεράστια δύναμη. Θα βάλω ακόμα περισσότερο τα δυνατά μου και ελπίζω ότι πράγματι θα τα καταφέρω», είπε η Μαρία.

Ο λόγος της κυρίας Αρβελέρ, όπως πάντα, χειμαρρώδης, γοητευτικός και σοφός, «μάγεψε» τη Μαρία αλλά και όσους είχαν τη μεγάλη τύχη να είναι παρόντες, συνοδεύοντάς την. Τον κ. Κάρολο Μαρκουϊζο, τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΝ/JA Greece, κ. Αργύρη Τζικόπουλο, τη δημοσιογράφο, υπεύθυνη επικοινωνίας του οργανισμού, κα Μαρία Γιαννέτου και τον κ. Παναγιώτη Λελεδάκη, μέλος του MDRTΕλλάδος.

Το κύριο θέμα που φάνηκε να απασχολεί τη Μαρία, στο ξεκίνημα των σπουδών της και της επαγγελματικής της πορείας είναι η ισότητα των δύο φύλων στον επαγγελματικό στίβο και τη ζωή γενικότερα.

«Το γεγονός ότι ήσασταν γυναίκα σας δημιούργησε εμπόδια στην πορεία σας;» ρώτησε η Μαρία την κυρία Αρβελέρ.

«Στη Γαλλία, όχι μόνο δεν ήταν εμπόδιο, με βοήθησε κιόλας», απάντησε η κυρία Αρβελέρ. «Βέβαια, κάποιοι αντιπρυτάνεις με αντιμετώπιζαν υποτιμητικά, δε με κοιτούσαν στα μάτια. Το σεβασμό όμως τον κέρδισα με την αποφασιστικότητά μου. Για να καταφέρω να τιθασεύσω ομάδες αναρχικών που προκαλούσαν προβλήματα έφερα την αστυνομία στη Σορβόννη 22 φορές. Κανένας από τους άνδρες δεν θα το έκανε αυτό! Όταν οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν πως είναι να είναι μια γυναίκα Πρύτανης, εάν τα καταφέρνει, οι συνεργάτες μου απαντούσαν: «Η κυρία Πρύτανης, είναι άνδρας»! Ήμουν πολύ φίλη με τη Σιμόν Βέϊλ και εκείνη μια μέρα μου είπε: «Άκου βρε Ελένη! Εσύ κι εγώ θα είμαστε οι Άνδρες της Χρονιάς»!

Ολόκληρη η «μαγική» συνομιλία της κας Αρβελέρ με τη Μαρία θα μεταδοθεί την 1η Φεβρουαρίου, στο συνέδριο του MDRT, στοDivani Caravel.

Πηγή: senja.gr