Γνωρίστε τους πιο μικρούς σε ηλικία «τραπεζίτες» της Ελλάδας!

Της Μαρίας Γιαννέτου

Οι δεκαεξάχρονοι μαθητές και μαθήτριες του Αρσακείου Λυκείου Πατρών που είχαν βάλει στόχο να γίνουν την φετινή σχολική χρονιά «επιχειρηματίες» δεν έχασαν καθόλου χρόνο! Από την πρώτη ημέρα του σχολείου, στις 11 Σεπτεμβρίου 2018, μετά τον αγιασμό, τα παιδιά αναζήτησαν την κυρία Όλγα Σταυρουλοπούλου, την καθηγήτρια που αναλαμβάνει κάθε χρόνο να υλοποιεί το πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) / Junior Achievement Greece.

«Κυρία Σταυρουλοπούλου, θέλουμε να συμμετέχουμε φέτος στην “Εικονική Επιχείρηση”», είπαν με ενθουσιασμό στην καθηγήτριά τους. «Πότε θα κάνουμε την πρώτη μας συνάντηση;», τη ρώτησαν. Η κα Σταυρουλοπούλου, μόλις είδε τόσο ενθουσιασμό από τα παιδιά απάντησε: «Σήμερα»!

Έτσι κι έγινε. Τα παιδιά έκαναν την ημέρα του αγιασμού την πρώτη τους συνάντηση και πολύ γρήγορα κατέληξαν και στην ιδέα. Αποφάσισαν να ιδρύσουν μία… τράπεζα! Μια μαθητική τράπεζα από παιδιά για παιδιά και την ονόμασαν New Generation Bank (NGB), δηλαδή Τράπεζα της Νέας Γενιάς!

Για τη συγκέντρωση του αρχικού κεφαλαίου τα παιδιά εξέδωσαν και έχουν ήδη πουλήσει μετοχές, αξίας 3 ευρώ η μια και τα κέρδη – όπως εξηγούν – θα προέλθουν «από τη διαφορά του επιτοκίου δανεισμού και του επιτοκίου κατάθεσης (επιτόκιο δανεισμού > επιτόκιο κατάθεσης), καθώς και από την προμήθεια έκδοσης και φόρτισης προπληρωμένης κάρτας για τους πελάτες της τράπεζας».

Μια προπληρωμένη κάρτα από μαθητές για μαθητές

Τα παιδιά έχουν ήδη δημιουργήσει και προσφέρουν δυο «τραπεζικά προϊόντα»: Μία προπληρωμένη κάρτα (προϊόν B2C – Business to Customer), που πωλείται λιανική σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς.  Σχεδιάσθηκε και κατασκευάσθηκε από τα ίδια τα παιδιά σε 3D-Printer και λειτουργεί με τεχνολογία NFC (Near Field Communications) για τη μεταφορά και τον έλεγχο των δεδομένων του πελάτη. Τα στελέχη της ΝGB επίσης σχεδίασαν και δημιούργησαν για τους συμμαθητές-«πελάτες» τους την εφαρμογή (App) για Android συσκευές που παίζει το ρόλο τερματικού POS (προϊόν B2B – Business to Business). Η εφαρμογή «διαβάζει» το NFC της προπληρωμένης κάρτας του πελάτη και τον ενημερώνει για το υπόλοιπο της κάρτας του. Η προπληρωμένη κάρτα και η εφαρμογή για Android χρησιμοποιούνται ήδη στο κυλικείο του σχολείου, ενώ στη συνέχεια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κυλικεία άλλων σχολείων και market places όπως mini markets και περίπτερα.

 

Η πρώτη παρουσίαση της μαθητικής «τράπεζας» στην τηλεόραση

Τα στελέχη της μαθητικής «επιχείρησης» ήταν έτοιμα να παρουσιάσουν  τα προϊόντα τους και δέχθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό την πρόταση να εμφανισθούν στην ενότητα της μαθητικής επιχειρηματικότητας της πολιτικής εκπομπής X2 με το Γιάννη Πολίτη στο Action 24, την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018.

Πρώτα μίλησε η μαθήτρια Μαρία Λιάτσικου, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της New Generation Bank η οποία, με εντυπωσιακή ωριμότητα είπε: «Θέλουμε να δώσουμε μια νέα πνοή στην οικονομία της Ελλάδας και να “χτίσουμε” ένα νέο κόσμο. Είμαστε μία τράπεζα με ανταγωνιστικά επιτόκια δανεισμού – κατάθεσης και οι συμμαθητές μας έχουν αγκαλιάσει την προσπάθειά μας», ενώ ακολούθως, ο Πρόεδρος της NGB, ο μαθητής Αντώνης Πολίτης, ανέφερε μία από τις καινοτομίες του τραπεζικού τους προϊόντος. «Για να προσελκύσουμε πελάτες σκεφθήκαμε να βάλουμε ένα μικρό ποσό μέσα στην κάρτα ως «δώρο» για την πρώτη αγορά. Είδαμε ότι η κίνησή μας αυτή είχε μεγάλη ανταπόκριση και χαρήκαμε πολύ», είπε ο Αντώνης.

Οι συμμαθητές και «συνάδελφοί» του στη συνέχεια, η Διευθύντρια Οικονομικών Γρηγορία Κόλλια, Διευθυντής Ψηφιακού Σχεδιασμού, Κωνσταντίνος Γκούμας και η Διευθύντρια Μάρκετινγκ Σταυριάνα Κατσιμπέρη είπαν πως τα γραφεία της «τράπεζας» είναι μέσα στο σχολείο και έδειξαν πως λειτουργεί η κάρτα. Είναι εντυπωσιακό πως τα παιδιά του σχολείου που έχουν την κάρτα της NGB απλώς την ακουμπούν στο κινητό του ιδιοκτήτη του κυλικείου του Αρσακείου Πατρών – που έχει αγοράσει την εφαρμογή τους – και η συναλλαγή ολοκληρώνεται αμέσως. Έτσι οι μαθητές-«πελάτες» της NGB δεν χρειάζεται να έχουν καθόλου μετρητά μαζί τους στο σχολείο!

Στην εκπομπή μίλησε και η εξαιρετική καθηγήτρια των παιδιών κυρία Όλγα Σταυρουλοπούλου η οποία τόνισε πως είναι καθήκον των εκπαιδευτικών να καλλιεργούν την επιχειρηματική κουλτούρα στα παιδιά και με αυτό το στόχο υλοποιεί κάθε χρόνο με πολλή χαρά το βιωματικό πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης». Σπουδαίο έργο με την μαθητική ομάδα επιτελεί και η εθελόντρια-στέλεχος Business Banking της Εθνικής Τράπεζας στο κεντρικό κατάστημα της Πάτρας, κυρία Χριστίνα Ταβλά που έχει καθοδηγήσει και συμβουλεύσει τα παιδιά σε όλα τους τα επιχειρηματικά βήματα.

Η υλοποίηση της  παιδικής «τράπεζας» βοηθά και τους δημιουργούς της και τους μικρούς «πελάτες» της να καταλάβουν πως λειτουργούν τα τραπεζικά προϊόντα και να έχουν καλύτερο έλεγχο των εσόδων – εξόδων τους. Όραμα των μαθητών της Πάτρας είναι να κάνουν την αρχή και να λειτουργεί μια μαθητική «τράπεζα» από παιδιά για παιδιά σε όλα τα σχολεία!

Η μαθητική επιχείρηση New Generation Bank συμμετέχει στο φετινό διαγωνισμό της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης 2019», που από φέτος πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Οι εγγραφές για τα Γυμνάσια και Λύκεια που επιθυμούν να λάβουν μέρος θα ολοκληρωθούν στις 5 Δεκεμβρίου 2018. Η αίτηση γίνεται πολύ εύκολα από την ιστοσελίδα του ΣΕΝ/JA Greece: http://www.senja.gr.

Μαρία Γιαννέτου είναι Δημοσιογράφος – Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΣΕΝ/Junior Achievement Greece