«Δεν αποκλείεται η ενεργοποίηση γειτονικού ρήγματος» λέει ο Κώστας Παπαζάχος

Δεν θα ξεπεράσει τα 5,6 ρίχτερ ο μεγαλύτερος μετασεισμός, στην Ζάκυνθο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιο Λέκκα. «Τον θέλουμε αυτόν το σεισμό» είπε χαρακτηριστικά ο διακεκριμένος σεισμολόγος, τονίζοντας πως έτσι «θα κλείσει η σεισμική διέγερση»

Επίσης, όπως ανέφερε, από τον σεισμό υπήρξε ένα «μίνι» τσουνάμι των 15-20 πόντων σε Κατάκολο, Κυπαρισία και ακτές της Ιταλίας.

Ο Άκης Τσελέντης

Στα 5,8 – 5,9 ρίχτερ, ανεβάζει το μέγεθος του αναμενόμενου ισχυρού μετασεισμού  ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 και στον Μάκη Πολλάτο, στην εκπομπή «Πρωινή Φρουρά»: « Ο σεισμός καλό θα ήταν να γίνει τις επόμενες μέρες, ιδανικά μέσα στην επόμενη εβδομάδα», εξηγώντας ότι όσο πιο σύντομα γίνει τόσο πιο προετοιμασμένοι θα είναι οι πολίτες. Ωστόσο, δεν απέκλεισε αυτό να συμβεί μέσα στον επόμενο μήνα».

Ο Άκης Τσελέντης, συμβούλευσε τους πολίτες  να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα αντικείμενα που τοποθετούν στο εσωτερικό του σπιτιού, έτσι ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί, εφόσον μέχρι στιγμής τα σπίτια έχουν περάσει το «τεστ».

Ο Κώστα Παπαζάχος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης γειτονικών ρηγμάτων, εξ αιτίας του ισχυρού σεισμού στη Ζάκυνθο, άφησε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ο κ. Παπαζάχος, μιλώντας στο Ράδιο Γάμμα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι αν ένα κοντινό ρήγμα επρόκειτο να δώσεις σεισμό σε λίγους μήνες, αυτό είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί νωρίτερα και να δώσει κάποιο μεγάλη δόνηση.

Για τον επόμενο μήνα, όπως είπε ο κ. Παπαζάχος, αναμένεται να σημειωθεί ένας μεγάλος μετασεισμός της τάξεως των 6,2-6,3 Ρίχτερ. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά για κτίρια τα οποία έχουν παρουσιάσει ζημιές και ρωγμές από τον κύριο σεισμό των 6,8 Ρίχτερ, στη Ζάκυνθο αλλά και ευρύτερη περιοχή.

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας

Δυο μετασεισμοί 5,1 και 5,2 Ρίχτερ, αλλά και άλλοι 10 πάνω από 4 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1:54 τα ξημερώματα με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 44 χλμ Ν-ΝΔ της Ζακύνθου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ενώ δεν απέκλεισε έναν νέο μετασεισμό 5-5,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες. Κάτι που συνήθως γίνεται όπως είπε στους σεισμούς του Ιονίου.