Απελευθερώθηκαν οι Τούρκοι στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο - Το χρονικό της υπόθεσης

Η είδηση ότι χθες το πρωί συνελήφθησαν στον Έβρο δύο Τούρκοι στρατιωτικοί, προκάλεσε ανησυχία, μετά την περιπέτεια των Κούκλατζη και Μητρετώδη, που, εξαιτίας ενός παρόμοιου συμβάντος κρατήθηκαν για 167 ημέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Οι δύο Τούρκοι εντοπίστηκαν να περιπλανώνται  εντός της ελληνικής επικράτειας και α΄μεσως σήμανε συναγερμός στο Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Σύμφωνα με το ΓΕΣ, οι πρόκειται για έναν λοχία και έναν ανθυπολοχαγό. Ο μεν πρώτος υποστήριξε ότι είχε χαθεί, ο δε δεύτερος ότι χάθηκε στην προσπάθειά του να εντοπίσει τον πρώτο.

Οι ελληνικές αρχές ακολούθησαν τη συνήθη διαδικασία που εφαρμόζονταν για τέτοια περιστατικά, που είναι συνηθισμένα στην περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων. Όσο γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή τους, οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί κρατήθηκαν στο Στρατόπεδο Βογιατζή στην Καβησό Φερών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεν αξιωματικός δεν έφερε οπλισμό, σε αντίθεση με τον λοχία, ο οποίος έφερε όπλο χωρίς πυρομαχικά ωστόσο, το οποίο μαζί με το κινητό του τηλέφωνο κρατήθηκαν από τις ελληνικές αρχές.

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΓΕΣ:

«Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, την Κυριακή 09 Σεπτεμβρίου 2018 και περί ώρα 11:00, στην Περιοχή Ευθύνης της 12 Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ), πλησίον του χωρίου Φέρες, 150 μέτρα περίπου από την οριογραμμή, εντός του ελληνικού εδάφους, εντοπίστηκε από ελληνική περίπολο, Τούρκος έφεδρος υπαξιωματικός, φέροντας τον ατομικό οπλισμό του άνευ πυρομαχικών. Περί τις 14:00, εντοπίστηκε στην ίδια περίπου περιοχή και δεύτερος Τούρκος στρατιωτικός (Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός), ο οποίος δεν έφερε οπλισμό, ούτε πυρομαχικά.

Σε έγγραφη κατάθεσή τους προς τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ο μεν πρώτος, παραδέχθηκε ότι χάθηκε εντός του ελληνικού εδάφους ο δε δεύτερος, ότι βρισκόταν σε αναζήτηση του πρώτου, εντός του ελληνικού εδάφους. Στους 2 Τούρκους στρατιωτικούς, έγιναν ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους. Διαπιστώθηκε η υψηλή ετοιμότητα, η άμεση αντίδραση των ελληνικών τμημάτων προκάλυψης, καθώς και η σωστή λειτουργία του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου. Κατόπιν επαφής των Διοικητών Ταγμάτων Προκάλυψης, ολοκληρώθηκε η παράδοση των 2 στρατιωτικών στην Τουρκία στις 18:30.

Για το θέμα επικοινώνησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος και της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Συνταγματάρχης (ΤΘ) Μιχαήλ Ψαρομιχαλάκης
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΣ»

Η επικοινωνία Τσίπρα-Καμμένου και Ακάρ

Όπως είναι φυσικό και επόμενο ο Πανος Καμμένος αφού ενημερώθηκε για το περιστατικό επικοινώνησε άμεσα με τον Αλέξη Τσίπρα όπου και συζητήθηκε το θέμα της επιστροφής των Τούρκων στρατιωτικών. Στη συνομιλία που ακολούθησε με τον Χουλουσί Ακάρ, έγινε σαφές ότι πρόθεση των αρχών είναι να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις και όχι η λογική των αντιποίνων μέσω μιας παρόμοιας κράτησης με την περίπτωση των Ελλήνων στρατιωτικών. Μάλιστα ο πρωθυπουργός ζήτησε να τονιστεί αυτό όπως και το διαφορετικό του σκεπτικού.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι η μικρή »Οδύσσεια» των Τούρκων κράτησε μόλις 9 ώρες, όσο δηλαδή χρειάζεται για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ η πανομοιότυπη περίπτωση των δύο Ελλήνων έξι μήνες. Ο Πάνος Καμμένος μάλιστα έκανε λόγο για «άμεση συνεννόηση μεταξύ των δυο πλευρών σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και τον δυνατό ταχύτερο επαναπατρισμό των εμπλεκομένων».

Παρά λοιπόν το γεγονός ότι το περιστατικό είναι αρκετά σύνηθες στα σύνορα και χαρακτηρίζεται χαμηλής έντασης, η αναστάτωση που προκλήθηκε στο ΓΕΣ ήταν αρκετά μεγάλη καθώς απαιτούσε λεπτούς χειρισμούς και ψυχραιμία, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς τα συνεχή σοβαρά επεισόδια που λαμβάνουν καθημερινά χώρα στο Αιγαίο αλλά και την περίπτωση της εξάμηνης κράτησης σε αντίστοιχη περίπτωση των δυο δικών μας στρατιωτικών.

 

 

Από το nesroom του politisonline.com και του economico.gr