"Τα παιδιά ήταν πολύ στεναχωρημένα αλλά κάναμε και καλαμπούρι" - Τι είπαν οι στρατιωτικοί στη μεταφράστρια (βίντεο)

Τις πρώτες στιγμές των δύο στρατιωτικών μετά τη σύλληψη τους περιέγραψε η μεταφράστρια τους, Τζανάν Χουσεΐν Τουρτογκάν, η οποία συνομίλησε απ’ τους πρώτους μαζί τους.

Η μεταφράστρια μιλώντας στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου είπε πως και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι στενοχωρημένοι, αλλά αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ψυχραιμία.

«Τα παιδιά τα συλλάβανε μόνο γιατί έχουν περάσει τα σύνορα. Μόνο γι’ αυτό. Η δικηγόρος η Σελίν Οζντέλ έκανε την γραπτή ένσταση και περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου. Για να βγάλει τα παιδιά έξω, αυτό ζήτησε» είπε.

Τι είπε για την ψυχολογία των στρατιωτικών

Για την ψυχολογία των δύο στρατιωτικών είπε: «Πρώτα ήτανε πολύ-πολύ στεναχωρημένα. Αλλά όταν πήγαμε στη φυλακή – κι εγώ ήμουν μαζί τους – τους λέω “παιδιά αυτό πρέπει να γίνει, γιατί είσαστε στρατιώτες, δεν είσαστε κανονικοί πολίτες, να σας κάνουν αμέσως την απέλαση. Γιατί αυτό γράφουνε στο υπουργείο Εσωτερικών εξωτερικών, ξέρετε κι εσείς. Γι’ αυτό το λόγο θα περιμένετε και θα σκέπτεστε το καλό, δεν νομίζω να γίνει κανένα κακό”. Και τους άφησα έτσι την Παρασκευή. Αλλά κάναμε και καλαμπούρι, μιλήσαμε ωραία, γελάσαμε… Ηταν βέβαια πολύ στεναχωρημένα, αλλά όχι κι έτσι σε πολύ μεγάλη κατάθλιψη».

Τι ανέφερε για τις συνθήκες κράτησης

Για τις συνθήκες κράτησής τους, υποστήριξε: «Τα κοιτάζουνε πάρα πολύ καλά. Και τους είπα όταν ήταν στη χωροφυλακή “παιδιά πώς ήταν το ξενοδοχείο σας, πεντάστερο;”. Και μου είπαν “όχι, εξάστερο και το πρωινό μας το έφεραν στο κρεβάτι”. Είναι πολύ ωραία εδώ, τακτοποιημένα, με την τουαλέτα τους, με τη μπανιέρα τους, έτσι είναι η φυλακή που μένουνε τώρα».

Η διερμηνέας, που μίλησε πριν γίνει γνωστή η απόρριψη της ένστασης των συνηγόρων των Ελλήνων στρατιωτικών είπε πως «δεν ξέρω αν θα βγει σήμερα η απόφαση, αλλά δεν νομίζω να αργήσει πολύ». Σημείωσε ακόμη ότι δεν είδε τα παιδιά γιατί δεν τα έφεραν στο δικαστήριο και διευκρίνισε ότι δεν έγινε δικάσιμος σήμερα, αλλά μόνο γραπτή ένσταση.

Ποια είναι η Τζανάν Χουσεΐν Τουρτογκάν

Η Τζανάν Χουσεΐν Τουρτογκάν είναι μουσουλμάνα που γεννήθηκε στην Κομοτηνή και είναι παντρεμένη στην Αδριανούπολη, όπου και διαμένει από το 1984. Είναι καθηγήτρια ελληνικής γλώσσας και επίσημη μεταφράστρια του υπ. Δικαιοσύνης, της Νομαρχίας και της Δημαρχίας Αδριανούπολης.

Δείτε το βίντεο: