Ζάκυνθος: Σε ύφεση η φωτιά - Συνελήφθη ύποπτος - "Δεν είναι τυχαίες οι πυρκαγιές" (βίντεο)

Ακόμη μία εφιαλτική νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Ζακύνθου αλλά και οι πυροσβέστες που δε σταμάτησαν να πολεμούν τις φλόγες.

Το πιο δύσκολο μέτωπο ήταν αυτό στο χωριό Μαριές, στο βόρειο μέρος του νησιού, και κατά τη διάρκεια της νύχτας δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού, καθώς η φωτιά πλησίασε πολύ κοντά, και μάλιστα έκαψε ένα οίκημα σπίτι λίγο έξω από το χωριό, μέσα στο δάσος.

Με το πρώτο φως της ημέρας σήμερα Δευτέρα ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού με ελικόπτερο Ericsson και με δυο αεροσκάφη Κανανταίρ ενώ επιχειρούν και 96 πυροσβέστες με 42 οχήματα και 32 άτομα πεζοπόρο. Στο νησί έφτασαν το πρωί ακόμα 15 οχήματα και 60 πυροσβέστες.

Έτσι αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά είναι σε ύφεση.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν δύο προσαγωγές υπόπτων, και ο ένας συνελήφθη.

Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης,  στο  Πρακτορείο FM επεσήμανε ότι «Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τα πύρινα μέτωπα προσπαθώντας να τα κρατήσουν μακριά, κυρίως από τις κατοικημένες περιοχές, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές»  και τόνισε ότι την ώρα που «προσπαθούσαν να ελέγξουν τις ήδη υπάρχουσες πυρκαγιές, προέκυπταν νέες εστίες και αυτό έκανε ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων».

«Δεν μπορεί να είναι τυχαίο όλο αυτό» πρόσθεσε ο γγ Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας μάλιστα ότι «οι άνθρωποι που ήταν επάνω στα ελικόπτερα, εντόπισαν άτομα που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε άλλα σημεία».

«Το βράδυ, ενώ η πυρκαγιά είχε αναχαιτιστεί προς τα ανατολικά, ύστερα από τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν το πιο δύσκολο μέτωπο, προκειμένου να μην προχωρήσει στο εσωτερικό του νησιού, τρεις νέες εστίες ξεπήδησαν και δημιούργησαν, στο πιο επικίνδυνο σημείο, νέο μέτωπο πυρκαγιάς» τόνισε ο κ. Καπάκης μιλώντας στο  Πρακτορείο FM και πρόσθεσε: «Ακόμη και την ώρα που δινόταν η μάχη μες το χωριό, προκειμένου να σωθούν τα σπίτια, άλλες εστίες πυρκαγιάς προέκυπταν πιο πέρα».

«Αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι συνηθισμένο, είναι πρωτόγνωρο» ανέφερε. Στο νησί πάντως ειδικά κλιμάκια της δίωξης αντιμετώπισης εγκλημάτων του πυροσβεστικού σώματος και της αστυνομίας.

 

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής πάντως, οι φλόγες περικύκλωσαν σπίτια, αποθήκες και αγροικίες και κατέστρεψαν μη κατοικήσιμα κτίσματα, παλιές αποθήκες και αγροικίες.

Χθες εξάλλου οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από τα σπίτια.

Με έκτακτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο έφτασαν αργά το βράδυ της Κυριακής στο νησί ακόμη 10 πυροσβεστικά οχήματα με δεκάδες πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα και μηχανήματα του Στρατού.

Μέχρι  χθες Κυριακή είχαν καταμετρηθεί επτά μέτωπα φωτιάς σε ολόκληρη τη Ζάκυνθο. Το πιο δύσκολο μέτωπο αυτό στις Μαριές. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, κάτι που δυσκολεύει το έργο της Πυροσβεστικής.

 

 

Πάντως κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χθες βράδυ, κατήγγειλαν εξοργισμένοι ότι είναι δεν έχουν την αναγκαία βοήθεια: «Μας έχουν εγκαταλείψει! Κινδυνεύουμε! Καταστρεφόμαστε! Κάνουμε μόνοι μας ό,τι μπορούμε και εμείς και οι πυροσβέστες. Αν έχουν τσίπα στην κυβέρνηση και στην περιφέρεια να παραιτηθούν απόψε» δήλωσαν κάτοικοι των Μαριών.