Η Περιφέρεια Αττικής προωθεί μία σειρά έργων με στόχο τη λειτουργία ενός νέου περιφερειακού μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, με όρους κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Όπως είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, «σε τροχιά υλοποίησης έχουν εισέλθει σοβαρά έργα που αλλάζουν την όψη της Αττικής, βάζουν τις βάσεις κρίσιμων υποδομών που λείπουν από την Περιφέρεια, δημιουργούν θέσεις εργασίας, και συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη».
Ενδεικτικά η Περιφέρεια Αττικής προχωρά:
-Στην ανάπλαση του Φαληρικού όρμου: πρόκειται για έργο υποδομής, υπερτοπικής σημασίας, που αλλάζει το παράκτιο μέτωπο, αίρει τον αποκλεισμό της πρόσβασης των πολιτών στην παραλία, συνδέοντας την περιοχή με τη θάλασσα. Παράλληλα θωρακίζει αντιπλημμυρικά την ευρύτερη περιοχή Μοσχάτου, Ταύρου, Καλλιθέας, απαλλάσσοντας 160.000 πολίτες από την ανασφάλεια και τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.
-Στην υλοποίηση του έργου του υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της Αίγινας για την υδροδότηση του νησιού. Δίνεται έτσι λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, με τον πιο σύγχρονο τεχνικά και οικονομικό τρόπο, με όρους διαφάνειας και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος. Πρόκειται για μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα λιμενικό έργο προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων. Έχουν ήδη ανοιχθεί οι οικονομικές προσφορές και αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος με πολύ σημαντική έκπτωση για τέτοιου είδους έργο.
-Στην αποκατάσταση προσφυγικών πολυκατοικιών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου: έργο πνοής για το κέντρο της πρωτεύουσας, προϋπολογισμού 46 εκατομμυρίων. Αφορά στη δημιουργία Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης καθώς και στην οικοδόμηση κοινωνικών κατοικιών και ξενώνων για την εξυπηρέτηση των ασθενών του Αγίου Σάββα.
-Στην επισκευή, ενίσχυση, διαρρύθμιση και αλλαγή χρήσης των κτιρίων του συγκροτήματος του πρώην 401 Στρατιωτικού νοσοκομείου (στο κέντρο της Αθήνας): έργο προϋπολογισμού 14 εκατομμυρίων, που αφορά στην αποκατάσταση διατηρητέων κτισμάτων στο πλαίσιο της διατήρησης της ιστορικής μνήμης της πόλης. Το έργο θα εκτελεστεί ύστερα από προγραμματική σύμβαση με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Υπουργείο Πολιτισμού.
-Στη βελτίωση της επαρχιακής οδού Δρυόπης (Κόμβος Καλλονής), Γαλατά, προϋπολογισμού 23 εκατομμυρίων, που έχει ήδη δημοπρατηθεί. Πρόκειται για κρίσιμο έργο υποδομής που συμβάλλει καθοριστικά στο να γίνει προσβάσιμη μια ολόκληρη, περιοχή.
-Στην κατασκευή Δικτύου όμβριων σε περιοχές των Δήμων Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου – Ταύρου. Κρίσιμο έργο υποδομής για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, προϋπολογισμού 12.6 εκ.. Το έργο εντάσσεται στο πιλοτικό πρόγραμμα Συμφώνου Ακεραιότητας (integrity pacts), ύστερα από πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με τη Διεθνή Διαφάνεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη διασφάλιση της διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις. Πρωτοβουλία μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα.
-Στην αποκατάσταση και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Κεντρικού κτιρίου του Ορφανοτροφείου Θηλέων Ι. και Μ. Χατζηκυριάκου (Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας) στον Πειραιά, προϋπολογισμού 17 εκατομμυρίων ευρώ. Έργο κρίσιμης κοινωνικής σημασίας, που έχει δημοπρατηθεί και υλοποιείται.
-Στην κατασκευή έξι πεζογεφυρών σε βασικούς άξονες του Λεκανοπεδίου Αττικής, για την ασφάλεια των πολιτών, έργο προϋπολογισμού 13 εκατομμυρίων.
-Στην υλοποίηση κρίσιμων έργων για τη βιώσιμη διαχείριση στερεών αποβλήτων Κυθήρων, προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων. Κομβικής σημασίας υποδομή για τη διαχείριση των απορριμμάτων που έρχεται να καλύψει χρόνιο έλλειμμα και πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Τα έργα εντάσσονται, μαζί με σειρά άλλων, στον αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, που πλέον είναι απολύτως εναρμονισμένος με τις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας, δίνοντας έμφαση στη μείωση, τη Διαλογή στην Πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση, μέσω των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης των Αποβλήτων των Δήμων της Αττικής.