Αποκαλύψεις Βαρουφάκη: Η συνάντηση με τον Τσίπρα, οι φόβοι για πραξικόπημα και ο ''μισητός'' Χουλιαράκης

Διαλόγους – “φωτιά” θα περιλαμβάνει το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη “Ενήλικες στο δωμάτιο”, το οποίο αναμένεται θα εκδοθεί τον Σεπτέμβριο. Σε αυτό ο πρώην υπουργός Οικονομιών περιγράφει μέσα από διαλόγους όσα έγιναν την περίοδο που ήταν στην κυβέρνηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, το Grexit, τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και την γνωριμία του με αυτόν.

Στεκόμενος στην γνωριμία του με τον πρωθυπουργό, αναφέρει ότι αυτή έγινε το 2011 σε ένα μαγαζί στου Ψυρρή, όπου διαπίστωσε ότι ο Τσίπρας δεν είχε βαθιά γνώση των οικονομικών αλλά ούτε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς “τον ένοιαζε περισσότερο να ελέγχει τις συνιστώσες”. Στο τέλος της συνάντησής τους του ανέφερε “αν θες να γίνεις πρωθυπουργός πρέπει να μάθεις αγγλικά”, κάτι που, όπως λέει, το πήρε στα σοβαρά και άρχισε μαθήματα.

Για το βράδυ του δημοψηφίσματος ο Βαρουφάκης λέει ξεκάθαρα πως ο Τσίπρας από την αρχή δεν ήθελε να τηρήσει το “όχι” και προσπαθούσε να βρει δικαιολογίες στα capital controls. Μάλιστα, όπως αναφέρει, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι έχει δώσει στους δανειστές περισσότερα από όσα τους είχε δώσει ποτέ ο Σαμαράς, αλλά αυτοί δεν ”χαλαρώνουν” τη θηλιά.

Καταγράφει επίσης και πως εκείνο το βράδυ ο Τσίπρας εκμυστηρεύτηκε πως ίσως ετοιμάζεται πραξικόπημα, νέο Γουδή, και πως γι αυτό ήταν ενήμεροι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι μυστικές υπηρεσίες και ο Στουρνάρας.

Από το ‘΄στόχαστρο” του πρώην Υπουργού δεν ξέφυγε κανείς. Σχεδόν σε κάθε εξέλιξη που περιγράφει, παρουσιάσει τον Γιάννη Δραγασάκη σαν μια ”σκιώδη” παρουσία που εξυπηρετούσε τους δανειστές, την γνώμη του οποίου ακολουθούσε ο πρωθυπουργός εις βάρος της δικής του, ενώ αναφέρει ότι είχε μαζί του πολλές αντιδικίες. Για τον Γιώργο Χουλιαράκη έχει να πει ότι ήταν “μισητός” και ότι πρόκειται για έναν “αχυράνθρωπο” της τρόικας.

Για να αποδείξει πως τα όσα λέει είναι αλήθεια και έγιναν, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει πως έχει καταγράψει στο κινητό του τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό αλλά και όσα γίνονταν στα Eurogroup, τα οποία μάλιστα αναφέρει ότι μετά τα μοίραζε σε αντίγραφα στο ”συμβούλιο Πολέμου” δηλαδή την ολιγομελή ομάδα που συνεδρίαζε στο Μαξίμου.

 

Πληροφορίες: “Το Βήμα”, “Καθημερινή”