Η Λέσβος απομακρύνθηκε από τη Χίο κατά 4,4 εκατοστά λόγω του σεισμού! - Ανησυχία για το ρήγμα

Σε επιφυλακή παραμένουν οι σεισμολόγοι μετά τον σεισμό στη Λέσβο τη 12η Ιουνίου και δεν εφησυχάζουν καθώς δεν έχει ενεργοποιηθεί το βορειοδυτικό τμήμα του ρήγματος που τον προκάλεσε.

Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάση Γκανά, η Λέσβος απομακρύνθηκε από τη Χίο κατά 4,4 εκατοστά!

Αυτό διαπιστώθηκε, όπως γράφει η εφημερίδα τα ΝΕΑ, μετά από καταγραφή που έκαναν δύο γεωδαιτικοί σταθμοί που είναι τοποθετημένοι στα δύο νησιά και χρησιμοποιούνται για τις ακριβείς μετρήσεις συντεταγμένων εδάφους πριν και μετά τον σεισμό.

Ακόμη αναφέρεται ότι οι επιστήμονες έχουν πλέον καταλήξει ότι η σεισμική δόνηση προκλήθηκε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται νότια του Πλωμαρίου καθώς και το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 14χλμ. νότια από την ακτή του χωριού. Τους προβληματίζει όμως έντονα το γεγονός ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί το βορειοδυτικό τμήμα του ρήγματος που φτάνει μέχρι την Ερεσό.

Σχετικά με τις ζημιές που έχουν καταγραφεί ως τώρα, ο τελευταίος απολογισμός αναφέρει 753 κτίσματα που κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Συνολικά, μέχρι στιγμής, έχουν διενεργηθεί 1.361 αυτοψίες από τις οποίες 608 κτίσματα κρίθηκαν κατοικήσιμα.

Από το σύνολο των αυτοψιών, 1192 αφορούν κατοικίες, από τις οποίες 547 κρίθηκαν κατοικήσιμες και 645 μη κατοικήσιμες. Οι υπόλοιπες αφορούν σε επαγγελματικούς χώρους, ιερούς ναούς και λοιπά κτίρια και αποθήκες.