Έγγραφο σοκ: Ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να πληρώσει τις εκκρεμείς συντάξεις

Δεν υπάρχει ούτε το σχέδιο, ούτε το προσωπικό αλλά ούτε και τα χρήματα που πρέπει να δοθούν σε 150.000 δικαιούχους του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με non paper του ίδιου του οργανισμού, που αποκαλύπτει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

efka-eggrafo-ena

Πρόκειται για συντάξεις και αναδρομικά 150.000 δικαιούχων εκ των οποίων 95.000 περιμένουν τα χρήματά τους εδώ και δύο χρόνια, ενώ 55.000 είναι νέοι δικαιούχοι σύνταξης με βάση τον νέο νόμο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι προθεσμίες, ως τα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου και να χαθούν έτσι τα 869 εκατομμύρια ευρώ που διαθέτουν οι θεσμοί για τις συντάξεις.

«Δεν υπάρχει σχέδιο για για την διεκπεραίωση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν και ούτε φαίνεται πως μπορεί να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέχρι την διορία του Οκτωβρίου 2017 προκειμένου να εξασφαλίσουμε την βοήθεια της ΕΕ για την πληρωμή των συντάξεων. Εάν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει να κοινοποιηθεί στους γενικούς διευθυντές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανάλογη διοικητική υποστήριξη», αναφέρει το έγγραφο.

Τέλος, το ίδιο έγγραφο αποκαλύπτει πως η εταιρία που έχει την ευθύνη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος η Intrasoft, δεν έχει δείξει προοπτικές συνεργασίας με την ΗΔΙΚΑ, πιθανώς γιατί η εταιρεία δεν έχει εξοφληθεί για υπηρεσίες που έχει ολοκληρώσει.

Από την πλευρά του ο διοικητής του ταμείου, Θ. Μπακαλέξης, επιβεβαίωσε στο ΣΚΑΪ ότι το έγγραφο υφίσταται λέγοντας ότι «είναι μια καταγραφή των προβλημάτων που πράγματι υπάρχουν με στόχο να πιεστούν τα στελέχη του ταμείου για να μη χαθεί ο στόχος».