Ο "Μεγάλος Αδερφός" για τη φοροδιαφυγή αναλαμβάνει δράση - Ύποπτα 1,2 εκατ. ΑΦΜ

Τον αποκαλούμενο “Μεγάλο Αδερφό” για τις λίστες φοροδιαφυγής παρουσίασε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, με συνέντευξη που παραχώρησαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, υπογραμμίζοντας πως όσοι έχουν κρύψει εισοδήματα, δεν πρόκειται να γλιτώσουν.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση δεν είναι άλλο από το ξεσκαρτάρισμα των 1,2 εκατομμυρίων ΑΦΜ, που περιέχονται στα CDs των μεγαλοκαταθετών.

Το νέο υπερόπλο του υπουργείου κατά της φοροδιαφυγής θα έχει τη δυνατότητα άμεσων – εντός 48 ωρών- ηλεκτρονικών διασταυρώσεων καταθέσεων των φορολογούμενων με τα δηλωθέντα στη εφορία εισοδήματα.

Στο στόχαστρο του υπουργείου μπαίνουν 1,2 εκατομμύρια ΑΦΜ καταθετών που περιέχονται σε λίστες που έχει στην κατοχή του το ΥΠΟΙΚ και στις οποίες μεταξύ άλλων βρίσκονται φορολογούμενοι οι οποίοι έκαναν μια κατάθεση άνω των 100.000 ευρώ ή περισσότερες καταθέσεις εντός ενός έτους που ξεπερνούσαν αθροιστικά τις 300.000 ευρώ, στην περίοδο 2000-2012.

Η λειτουργία του συστήματος

Το νέο σύστημα, μέσω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, θα εντοπίζει περιπτώσεις όπου προκύπτουν ενδείξεις απόκρυψης εισοδημάτων.

Εφόσον διαπιστώνονται αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων θα καλούνται οι ελεγχόμενοι να τα δικαιολογήσουν και στις περιπτώσεις που αδυνατούν, θα επιβάλλονται τα πρόστιμα που προβλέπονται από το νόμο.

Σημειώνεται ωστόσο πως εκκρεμεί η απόφαση στην Ολομέλεια του ΣτΕ, για την παραγραφή παλαιότερων χρήσεων. Αν αποφανθεί ότι ο έλεγχος δεν μπορεί να πάει πέραν της πενταετίας, τότε το λογισμικό δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί παρά μόνο από το 2006 και μετά, με τα αποτελέσματα για το «δέσιμο» των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής να μοιάζουν κάτι παραπάνω από αβέβαια.

Ε. Τσακαλώτος: “Προφανώς κάποιοι λειτούργησαν με… ποιητική αδεία σε μια κατεύθυνση”

Κατά την παρουσίαση του νέου λογισμικού ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιτέθηκε για ακόμη μια φορά εναντίον του Τύπου, με αφορμή το πώς μεταφέρθηκαν οι δηλώσεις του για τις φορολογικές επιβαρύνσεις στα μεσαία εισοδήματα.

«Προφανώς κάποιοι λειτούργησαν με… ποιητική αδεία σε μια κατεύθυνση» σημείωσε χαρακτηριστικά, εγκαλώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις για το ότι δεν προχώρησαν στην ανάπτυξη αυτού του λογισμικού, παρά το ότι υπήρχαν τεχνικές δυνατότητες, γιατί δεν το ήθελαν.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, άφησε αναπάντητες όλες τις ερωτήσεις για τη διαπραγμάτευση, καθώς επίσης και το θέμα που προέκυψε με την καταβολή 13ης σύνταξης ακόμα και σε βουλευτές, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.