Η αρχαία ελληνική γλώσσα αποτέλεσε το στήριγμα για τη δημιουργία άλλων γλωσσών, ωστόσο δεν θα περίμενε κανείς ότι σήμερα ακούγεται ακόμα και στα βάθη της Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας περίπου 5.000 άνθρωποι φαίνεται ότι μιλούν μία διάλεκτο που βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στη γλώσσα που μιλούσε ο Σωκράτης και ο Πλάτωνας. Πρόκειται για μια κοινότητα που ζει σε ένα σύμπλεγμα χωριών κοντά στην τουρκική πόλη της Τραπεζούντας, όπου κάποτε ήταν η αρχαία περιοχή του Πόντου.
Σύμφωνα με γλωσσολόγους, η διάλεκτος, Romeyka, μια ποικιλία από ποντιακά ελληνικά, έχει όμοια δομή με την αρχαία ελληνική που δεν παρατηρείται σε άλλες μορφές της γλώσσας που ομιλείται σήμερα. Επίσης το λεξιλόγιο της Romeyka είναι πολύ κοντά σ’ εκείνο των αρχαίων ελληνικών.
Η λέκτορας Φιλολογίας Ιωάννα Σιταρίδου του Πανεπιστημίου του Cambridge επισημαίνει ότι «η χρήση του απαρεμφάτου έχει χαθεί στα νέα ελληνικά. Όμως, στα Romeyka έχει διατηρηθεί».
Ένα πιθανό σενάριο είναι οι ομιλητές αυτής της διαλέκτου να είναι οι απευθείας απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων που ζούσαν κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας πριν από τον 6ο ή 7ο αιώνα π.Χ., όταν η περιοχή αποικίστηκε αρχικά.
Άλλο σενάριο είναι να αποτελούν απογόνους αυτόχθονων πληθυσμών ή μίας μεταναστευτικής φυλής οι οποίοι αναγκάστηκαν να μιλούν τη γλώσσα των αρχαίων ελληνικών αποικιοκρατών.
Οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής είναι ευσεβείς μουσουλμάνοι, γι΄ αυτό και είχαν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Τουρκία μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923.