Γιατί πετάμε χαρταετό; - Το έθιμο και η προέλευσή του

Στην αρχαιότητα, στις κινέζικες και μετέπειτα στις αρχαιοελληνικές παραδόσεις έχει τις ρίζες του τόσο το έθιμο της κατασκευής όσο και του πετάγματος του χαρταετού. Το κοινό στοιχείο όλων των παραδόσεων ο συμβολισμός του: η ανάταση της ψυχής του ανθρώπου και το “πέταγμά” της προς το θείο.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς η ύπαρξη του χαρταετού φαίνεται ότι υπήρχε στην αρχαία κινεζική παράδοση έως και από το 1000 π.Χ. ενώ άλλοι μελετητές αναφέρουν ως εφευρέτη του χαρταετού τον αρχιμηχανικό Αρχύτα (440-360 π.Χ.), από τον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας, καλό φίλο του Πλάτωνα και οπαδό του Πυθαγόρα.

Σημειώνεται ότι το 1752, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, διαπίστωσε με την βοήθεια ενός χαρταετού, τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και έφτιαξε το αλεξικέραυνο.

Το έθιμο του χαρταετού

Ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού, κατά περίεργο τρόπο μοιάζει σε Ελλάδα και Κίνα. Στην Αρχαία Κίνα συμβόλιζε η επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό. Μάλιστα πίστευαν ότι όσο πιο ψηλά πετάξει ο χαρταετός τόσο πιο πιθανό ήταν ο Θεός να δει τις ευχές τους που κρεμούσαν πάνω του και να τις πραγματοποιήσει.

Και στην Ελλάδα όμως του σήμερα, το πέταγμα του αετού την Καθαρά Δευτέρα συμβολίζει κάτι αντίστοιχο: το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το Θείο.

Η Καθαρά Δευτέρα άλλωστε είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής και η αρχή της μεγάλης νηστείας του Πάσχα με την οποία οι χριστιανοί επιδιώκουν την σωματική και πνευματική τους κάθαρση.