Τους Τίλερσον-Κέλι στέλνει στον πρόεδρο του Μεξικού ο Τραμπ

Με την ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Μεξικό, μετά και την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να κατασκευάσει τείχος στα σύνορα των δυο χωρών, να μην έχει ακόμα αποκλιμακωθεί, με εντολή του νέου Αμερικανού προέδρου, οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, θα συναντηθούν εντός της εβδομάδας με τον πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι Τίλερσον και Κέλι θα συζητήσουν με τον Μεξικανό πρόεδρο, καθώς και με άλλους αξιωματούχους, θέματα που άπτονται “της ασφάλειας των συνόρων, της συνεργασίας (αστυνομικής και δικαστικής) και των εμπορικών συναλλαγών”, ενώ αναμένεται να έχουν συνάντηση τόσο με τους ομολόγους τους, όσο και με τους υπουργούς Οικονομικών, Άμυνας και Ναυτιλίας του Μεξικού.

Η επίσκεψη ωστόσο είχε προαναγγελθεί από την κυβέρνηση του Μεξικού ήδη από την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνοντας πως στόχος της δεν είναι άλλος από το “να οικοδομηθεί μια σχέση σεβασμού, στενή και εποικοδομητική” μεταξύ των δύο χωρών.

Σημειώνεται πως λόγω και της επιμονής του Ντόναλντ Τράμπ στην απόφαση να αναγκάσει με κάθε μέσο το Μεξικό να πληρώσει για το τείχος στα σύνορα, ο Πένια Νιέτο είχε ακυρώσει την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στον Λευκό Οίκο στις 31 Ιανουαρίου. Οι δύο ηγέτες ωστόσο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στις 27 Ιανουαρίου, συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο.