Σε ρόλο "πυροσβέστη" η Μέρκελ: Ενότητα στην Ευρωζώνη & τήρηση των κανόνων

Μετά από τις “φωτιές” που άναψε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας ότι κούρεμα του ελληνικού χρέους θα γίνει μόνο με Grexit, η Άγκελα Μέρκελ προσπαθεί να κατευνάσει όσο γίνεται τα πνεύματα στέλνοντας μήνυμα για ενότητα στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα η Γερμανίδα Καγκελάριος απηύθυνε κάλεσμα προς τα κράτη-μέλη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

«Για εμένα, δεν υπάρχει θέμα δύο ταχυτήτων εντός της Ευρωζώνης», τόνισε η Μέρκελ έχοντας να αντιμετωπίσει τον Μάρτιν Σουλτς στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «η Ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενιαία. Και αυτό που συμφωνήσαμε πρέπει να γίνει από κοινού, από όλα τα κράτη μέλη της».

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης, θα όφειλε να εγκαταλείψει το Ευρώ.

«Η πίεση στους Έλληνες για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστεί ώστε (η ελληνική οικονομία) να γίνει ανταγωνιστική, σε διαφορετική περίπτωση (η χώρα) δεν μπορεί να μείνει στη νομισματική ένωση», υποστήριξε ο Σόιμπλε μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.