Κυβερνήτης φρεγάτας «Αδριάς»: Θα βαράγαμε και θα πηγαίνανε στον πάτο

Μια συγκλονιστική συνέντευξη έδωσε ο Γιάννης Εγκολφόπουλος, ο κυβερνήτης της φρεγάτας «Αδριάς» στο κεντρικό δελτίο του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ περιγράφοντας με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τη νύχτα της κρίσης των Ιμίων, πριν από 21 χρόνια

Επίσης παρουσίασε την δική του εκδοχή των γεγονότων και στο τι θα γινόταν εάν εκείνη τη νύχτα στα Ίμια εξελισσόταν ένα θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ο ίδιος εμφανίζεται κατηγορηματικός: «Βρισκόμασταν σε πλεονεκτική κατάσταση και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Τους είχαμε στη μέση, γύρω από τα Ίμια. Θα βαράγαμε και θα πηγαίνανε στον πάτο. Είτε το ήθελαν, είτε όχι. Αλλά θα χάναμε και κόσμο. Αυτή είναι η αλήθεια. Αλλά θα είχε ξεκαθαρίσει η κατάσταση και θα τελειώναμε με τους Τούρκους για τα επόμενα 100 χρόνια».

Μάλιστα, προσθέτει πως σε περίπτωση που η εντολή ήταν διαφορετική από την τότε πολιτική ηγεσία, τότε οι Τούρκοι δεν θα ανέβαιναν στα μικρά Ίμια. Ωστόσο, θυμάται τις πλέον δύσκολες στιγμές που έζησε εκεί. Η πρώτη ήταν όταν έγινε γνωστή η πτώση του ελικοπτέρου και στη συνέχεια όταν έλαβε εντολή να στρέψει το πηδάλιο και να φύγει από τα Ίμια. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα περιγράφει: «Παγώσαμε. Καταγράφαμε τις κινήσεις του ελικοπτέρου όταν αντιληφθήκαμε πως κάτι συμβαίνει. Γνώριζα το πλήρωμα και ήταν μια δύσκολη στιγμή».

Και μετά την απώλεια του ελικοπτέρου και των τριών αξιωματικών, ήρθε το σήμα με τη διαταγή να αποχωρήσει ο στόλος από τα Ίμια. «Ενώ είχαμε φτάσει κοντά στα Ίμια, λάβαμε σήμα ότι πρέπει να στρίψουμε το πηδάλιο και να γυρίσουμε πίσω, υποστέλλοντας ουσιαστικά τη σημαία. Είχαμε καταρρακωθεί. Όλοι κλαίγαμε γι’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά.