Καταγγελία ΙΣΑ: Συνταγογράφηση με αναγραφόμενο το...προσδόκιμο επιβίωσης ζητεί ο ΕΟΠΥΥ

Την πιστοποίηση του προσδόκιμου επιβίωσης ενός καρκινοπαθούς από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη θεραπεία του με ακριβό ογκολογικό φάρμακο, ζητεί σύμφωνα με καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), η Επιτροπή Έγκρισης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ιατρικού Συλλόγου, σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες (πχ ογκολόγοι, για σοβαρές παθήσεις, κακοήθειες) απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση.

Η ανακοίνωση του ΙΣΑ

«Στην περίπτωση που πρόκειται για οδηγία η οποία υποχρεώνει τους γιατρούς να αναγράφουν τον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή τους, ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα, καθώς μόνο ως απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναγραφή τούτη στην συνταγή του ασθενή. Είναι πραγματικά έξω από τα πλαίσια της λογικής και της ηθικής την στιγμή που ο ασθενής παραλαμβάνει την συνταγή για την χορήγηση του φαρμάκου του, να αναγράφεται σε αυτήν ότι του “απομένει”ελάχιστος χρόνος ζωής».

Άμεση ήταν ωστόσο η απάντηση του ΕΟΠΥΥ, που μέσω κύκλων του, υπογραμμίζει πως πρόκειται για διαδικασία βασισμένη σε διεθνή πρότυπα, ενώ αναφορικά με την πρωτοφανή καταγγελία του καρκινοπαθούς για την απόρριψη του αιτήματος του να λάβει συγκεκριμένη ογκολογική θεραπεία, συμπληρώνει πως η χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους στους ασφαλισμένους διέπεται από μια συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία τηρήθηκε στο ακέραιο.

Ο ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει πως η θεραπεία δεν δόθηκε όχι επειδή κρίθηκε μικρό το προσδόκιμο ζωής του ασφαλισμένου και συνεπώς ασύμφορη οικονομικά, η χορήγηση της θεραπείας, αλλά γιατί ήταν ελλιπής ο σχετικός φάκελος σε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούσαν την κατάσταση της υγείας του.